Gerillakertész: plumeria

A növény, amely biztos, hogy a legtöbbet szerepelt romantikus filmek esküvőin, és már Marlon Brando is bedőlt neki a Lázadás a Bountyn forgatása alatt.Ki fia-borja?

A plumeria, frangipáni avagy hawaii rózsa a Karibi-térség, Dél-Amerika és Közép-Amerika meleg trópusi területein őshonos fafajta. És itt most a hangsúly az alábbi szón van: fa. Nálunk viszonylag kevesen próbálkoznak vele, ők általában dézsában nevelik, de ha elcsábultál, fel kell készülnöd arra, hogy kinövi az erkélyedet, teraszodat. Jobb esetben el tudod passzolni olyan rokonnak, ismerősnek, akinek a kertjében nyaraltatva jól érzi magát, és olyan gyakran látogathatod meg a növényt, amilyen gyakran csak tudod. Ha nincs ilyen rokonod, készülj fel rá, hogy elfoglalja az egész erkélyt.

Ha a képeket nézegetve te is elcsábultál, pár dolgot nem árt tisztázni:

A növény szép, de…

Ha kisgyerek van a háznál, mindenképpen úgy kell elhelyezned a plumériádat, hogy ne férjen hozzá. A növény minden része mérgező. Ha papagájaid vannak, és repteted őket a lakásban, mindenképpen tedd el a növényt zárható helyiségbe, mielőtt házikedvenceid lelegelnék a tömény mérget.

Várni, csak várni…

A plumeria nem egy rövidtávú növény, sokkal inkább marathon műfajban indul. Ha magról ülteted, jó esetben 2, rosszabb esetben 5-6 év is lesz, mire virágzik. Ha egyáltalán. Ha van hozzá türelmed, meghálálja a gondoskodást, de vannak már szolgáltatók, amelyek ráálltak a dugványok árusítására (főleg külföldiek), és mára már itthon is lehet kapni 30-40 cm-es növényeket, amelyek átvészelték az első megpróbáltatásokat.

Merthogy a növény növényke állapotában eléggé kényes: gyakorlatilag zavartalan napsütést igényel, állandó locsolást, de csak mértékkel: a virágföld felső rétege legyen szinte száraz, és a pangó vizet sem szereti – ilyenkor hajlamos gombásodásra, sőt, leveleket sem fog növeszteni. Ha sikerül szerezned magot, áztasd langyos vízbe legalább 2 órán keresztül, majd tedd a magot laza földbe, vékony réteg földdel takarva, és a csírázásig húzz rá egy átlátszó nylonzacskót – folpackkal is megoldhatod. A legjobb, ha fekete műanyagcserépbe teszed, egy napos ablakba, és várod, hogy történjen valami. A csírázásnak egy héten belül meg kell indulnia, ha nem sikerül, akkor kezdheted az egészet elölről…

Dugványról szaporítva is türelemjáték következik: amint sikerül beszerezned a szárdarabot, egyszerűen csak dugd a földbe legalább 1 cm mélyen, tedd ki az ablakba, és várj. Itt az esélyeid jobbak, de még mindig lehet, hogy a növényed elkap valami betegséget – a levágott száracskák meglehetősen érzékenyek.

Hóban-fagyban

Ha túlélte a növényed a nyarat, jobb, ha odafigyelsz: amikor az átlaghőmérséklet 10 fok alá süllyed, be kell cipelned fedél alá. A legjobb, ha a fűtött/nem huzatos lépcsőházba teszed, ahol éri a nap. Ha már egy ideje ott van, heti egyszer locsolni éppen elég, és ne lepődj meg, ha hisztériás lombhullatásba kezd: ne dobd ki, semmi baja nincs, hiszen télen nyugalmi állapotban van, tavasszal majd hoz újabb leveleket.

Végezetül

Ha kalandos kedved és sok türelmed van, érdemes megpróbálkozni a növénnyel. Ha maggal kezdesz, érdemes a kerekedőtől két csomaggal rendelni (általában ötösével találod a neten), ennyiből csak túléli 2-3 példány.