Gerillakertész: karambola

Azoknak, akik szeretik a kihívásokat, mindenképpen javasoljuk a karambola, más néven csillaggyümölcs termesztését. Koca-egzotikumnevelőknek, dizájnfellángolóknak semmiképp.



Ki fia-borja?

Végre egy növény, amely nem feltétlenül fogja kinőni az erkélyedet vagy teraszodat: a karambola inkább cserje mint fa, bár így is meggyűlhet vele a bajod. A növény egyes források szerint Indiában, más források szerint Malajziában őshonos, emiatt aztán szuperérzékeny a fagyra, nem árt, ha jó előre kitalálod, hol fogod átteleltetni. Bár ha maggal indítod a Nagy Kísérletet, még eltarthat egy darabig, amíg nem huzatos, napfényes, legalábbis 10 fok körüli telelőhelyet kell keresned neki. Viszont örökzöld, így lépcsőházban tartva a szomszédokkal könnyen elfogattathatod, hogy bár alig tudnak tőle közlekedni, de jól néz ki. Míg kinn minden kopár, addig itt benn ez a kedves kis növény milyen jól néz ki…



Mire jó?

Ha van olyan szerencséd, hogy nagy gonddal sikerül odáig eljuttatnod a növényedet, hogy virágozzon, akkor már a virág is – amellett, hogy gyönyörű – egy az egyben ehető, salátákba tehető. A növény rengeteg C-vitamint, vasat, káliumot és cinket tartalmaz, így érdemes megfontolni, hogy otthon a vegykonyhában rászánod az időt a növényre. Ha viszont vesebeteg vagy, akár nagy bajt is okozhatsz azzal, ha nagy mennyiségben fogyasztod.

A konyhában

A növény gyümölcsét – csillagászati áron – már nálunk is lehet kapni a szupermarketekben. Körbecsodálhatjuk, de nem igazán tudjuk, hogy mit kezdjünk vele. Ha olyan ügyes vagy, hogy megjelent a termés a saját fádon, ki kell várni – tudjuk, nagyon nehéz – , hogy már majdnem narancssárgára érjen. Ekkor le lehet szedni, és egyszerűen szőröstül-bőröstül megenni. Hámozni nem kell, sőt, nem is nagyon lehet. Íze savanykás, őszibarackra emlékeztet, és nagyszerű szomjoltó. Salátákban, gyümölcssalátákban nemcsak esztétikus látvány, de feldobja, kihangsúlyozza az ízeket. Ha már beborított a gyümölcs, akkor itt az ideje, hogy megpróbálkozz egy befőttel, vagy akár lekvárt is főzhetsz belőle – szép üvegbe pakolva akár karácsonyi ajándék is lehet…

Ha kalandos kedvedben vagy, próbáld ki szeletekre vágva, besózva és így kínálva salátaként, sült szárnyasok mellé. A hatás borítékolható.



Lassan már semmilyen valamennyire is magára adó koktél nem képzelhető el karambola-díszítés nélkül, de újabban nemcsak díszítésre, hanem készítésre is használják. A nagy sikerű Sex on the Beach koktél karambolás „átirata” így hangzik: 1 rész karambola lé, 1 rész  citromlé, 1 rész vodka, 1 rész őszibarack likőr, 2 rész ananászlé, 2 rész feketeribizli nektár. Mindezt jéggel egy shakerben jól össze kell rázni, kiönteni, és bezsebelni a dicséreteket. Díszítésnek természetesen a nyers gyümölcsből tegyél a pohár szélére.