„Fúd iz máj lájf”

Két dilis olasz szakács, akik túl az aktív koron is képesek könnyes szemmel beszélni egy jól sikerült sajtról: ez volt a BBC Two Greedy Italians című sorozatának varázsereje. És persze az olasz virtus és az olasz akcentus. Nem csoda, hogy könyv lett belőlük.  Persze nem ilyen egyszerű a dolog: Antonio Carlucco és Gennaro Contaldo elképesztően sokat tett a brit konyhaművészetért. Közel harminc éve hagyták el Csizmaországot, és külön-külön is megrengették a londoni kulináris történelem addig meglehetősen lapos vidékét. Az igazi robbanás akkor történt azonban, amikor ők ketten találkoztak. Egycsapásra elegáns éttermek nőttek ki a semmiből, a háziasszonyok eldobták a fagyasztott ételeket, és két kézzel kezdték összekeverni a rukkolát az extra szűz olivaolajjal. És divat lett elmenni a minden kulináris élvezetek gyökeréhez: Olaszországba özönlöttek az ifjú ínyencek és szakácstanoncok, akik éppolyan szenvedéllyel akartak beszélni egy darab tésztáról, mint Gennaro vagy Antonio.

A két pasas aztán nemcsak az ínyenceket vezette be a Bella Italia különféle vidékeinek fogásaiba, hanem a tömegeket is, amikor a BBC felkérésére végigutazták Olaszországot egy forgatócsoporttal. Egymást ugrató poénjaik, megalkuvást nem ismerő felfedezőkedvük ragadós, és persze a BBC – jó szokásához híven – könyvben is megörökítette a kalandokat. A könyvet most A két falánk olasz címen magyarul is kézbe veheted az Alexandra jóvoltából.

A kötet elsősorban képben „erős”. Viszonylag kevés szó esik a kalandokról, viszont a képeken átsüt az az irigylendően erős kapcsolat, amely a két vén lókötő között van. És az a sajátos szenvedély is, amely az alapanyagokhoz és az ételekhez fűzi őket.

Ebben különbözik a kötet az összes többi szakácskönyvtől. Ebben is vannak receptek, sőt, az is követhető, hogy az adott ételt melyik szerző ajánlja az olvasónak. Vannak benne egészen különleges fogások, de egészen egyszerűek is, mint a zsenge cukkiniba tekert szárított paradicsom, amely egyszerűségében nagyszerű, és megsütve a legelegánsabb partyn is sikert hozhat elkészítőjének (és persze meglehetősen olcsó is…).

A kötet az olasz étkezésnek megfelelően tárja fel a recepteket: az antipastitól a primin át jutunk el végül a merendéig. A könyv érdekes sztorikban sem szűkölködik, és arról is megbizonyosodhatunk, amit eddig is sejthettünk: olyan, hogy olasz konyha, nem létezik.

Már csak azt sajnálhatjuk, hogy a könyvben nem lehet visszaadni olyan fonémákat, mint amilyenek a gyakran ismételgetett „Ooooahhhh, lovely” mondatban elhangzanak…

A két falánk olasz

Alexandra Kiadó, 2012.

208 oldal, 5999 Ft