Fűben-fában: sütőtök

Finom és hasznos is – mégsem ismerjük eléggé a tél idényzöldségét. Vagy te tudod, mi mindenre használhatod?Kerekded vagy hosszúkás?

Igazából csak a sütőd vagy a felhasználás módja határozza meg, hogy melyik fajtát válaszd. A csodás, Halloweenkor is használt fajtát viszonylag nehéz kezelni – vastag héja van, általában nincs elég nagy kés a házban ahhoz, hogy fel tudjuk dolgozni – viszont nagyon dekoratív akár kicsiben az ablakon is… A hosszúkás fajtákból is vannak gigászi méretűek, ezekkel azonban általában szintén nem nagyon tudunk mit kezdeni. Étkezésre egyébként ez utóbbi a népszerűbb – édeskés íze miatt főleg lekvárnak, kompótnak eltéve, de egy kis babérlevéllel megbolondítva nagyszerű krémlevest készíthetsz belőle.

Mire jó?

A sütőtök – mint általában a legtöbb narancssárga színű gyümölcs vagy zöldség – nagyszerű béta karotin forrás – és ebből „készül” szervezetünkben az A-vitamin… És persze nemcsak karotinban, hanem számos vitaminban gazdag, amelyeket téli időszakban alig-alig tudunk magunkhoz venni természetes formában.

Tovább is van, mondjam még?

A sütőtök emellett megfázás, köhögés megelőzésére is jó, a belsejéből készült pépes trutymó égési sebek, kiütések enyhítésére is jó. Egyes természetgyógyászati források egyenesen a rá ellenszereként emlegetik, mindenesetre az biztos, hogy a gyomor- és bélbántalmakra nagyszerű ellenszer. Könnyű emészthetősége miatt a bébiételeknél az egyik első számú nyersanyag – más kérdés, hogy mit szólnak hozzá a bébik.

Ki ne dobd!

Amikor kibelezel egy sütőtököt, hogy megedd, mindenképpen tedd félre a magot: fontos magnézium és szelénforrás. Ha a zöldség húsa mellé egy kisebb edényben beteszed a sütőbe pirulni, nemcsak hasznos, hanem finom csemegét is kapsz.

Az arcodra is teheted

Ha valami ilyen sok vitamint tartalmaz, nem csoda, ha előbb-utóbb megpróbálja alkalmazni a kozmetikai ipar is. A legegyszerűbb, ha turmixgéppel rámész a meghámozott, kimagozott zöldségnek: egy maréknyit dobj bele a mixerbe. Ha van aloe vera géled, az egy maréknyi sütőtökhöz tegyél belőle ugyanannyit, így kenhető lesz. A végeredmény egy maszkra hasonlít, amelyet az arcodra tehetsz, majd száradás után lemoshatsz.

A konyhában

Számos variánsa van annak, hogy hogyan hasznosíthatod. Merészebbek például a tökös-mákos rétest is készíthetik főzőtök helyett sütőtökkel – amelyet azért hosszabb ideig kell párolni nyári társánál… Készíthetsz répatorta helyett sütőtöktortát, az eredmény sokkal pikánsabb, kicsit kevésbé porhanyós tészta lesz. Almás pite helyett ugyanazzal a recepttel sütőtökös pite is készülhet, de az igazi kulináris élmény akkor kerekedik ki a dologból, ha bevállalsz egy sütőtök-birsalma kombinációt – utóbbi szintén az ősz nagy slágere…

Jól jöhet még:

Önfény: kézszárazság ellen

Önfény: fesztivál előtt, közben, után

Fűben-fában: ginzeng