Fűben-fában: petrezselyem

Ha te is úgy ismered: fehérrépa, itt az ideje, hogy egy cseppet felfrissítsük a tudásodat. A petrezselyem minden porcikája felhasználható, ráadásul majdnem olyan finom, mint amennyire hasznos.



Mi fán terem?

Az egyik legismertebb gyökérzöldség, az ernyősvirágzatúak közé tartozik, ebben a sorban rokona például a kapornak vagy a zellernek, sőt, tudományosan szólva: a zellerfélék családjába tartozik. A petrezselyemnek – a hasznosításból kiindulva – két alfaja is kialakult, az egyik a levélpetrezselyem, a másik pedig a gyökérpetrezselyem – ez nem szorul hosszabb magyarázatra. A levélpetrezselyemből akad fodros és „sima” levelű, előbbi jó néhány magyar vendéglátó-ipari egységben még mindig az elegancia csimborasszója az ételek díszítésében, bár itt is igaz a mindent a szemnek-elv: a fodros levélnek legtöbbször semmilyen íze nincs… A növény kétnyári, ami azt jelenti, hogy virágzata a második nyáron fejlődik ki – ha kiskerted van, érdemes egy szép tövet meghagyni, és saját magadnak „megtermelni” a vetőmagot. Amire fontos vigyázni: ő lesz az a növény, „akinek” a gyökerét nem érdemes hasznosítani, a második évre teljesen élvezhetetlen, fás, száraz valami marad belőle… Viszont ez az a növény, amivel nem fogsz befürödni, akár benn a lakásban is klasszul „megterem”, nem kell két ablak közé sem préselni, hiszen nincs nagy fényigénye.

Népi gyógyászat

Régi igazság, hogy ami a konyhában segít jobbá tenni az ételeket, nagy eséllyel a szervezet működését is megdobja. Így van ez a petrezselyemmel is: a nyers vagy szárított levélből készült tea segíti a kiválasztást, elsősorban a vese támogatására ajánlott. Ezt a hatást azzal éri el, hogy a zöldségek közül a legmagasabb a káliumtartalma. Sőt: a képzeletbeli C-vitamin ranglistán rögtön a paprika után jön a sorban… És emiatt aztán a hagyományos tea (3dl forró víz + 2 teáskanál levél vagy gyökér) mellett egyéb megoldások is vannak. Bátrak a petrezselyem magjából hidegen préselt olajból napi kétszer egy mokkáskanálnyit dönthetnek be étkezés előtt. Létezik petrezselyembor is, amit nem a zöldség erjesztésével nyerünk, hanem az erős idegzetű, gyógyulni vágyók egy liternyi jó minőségű fehérbor beáldozásával készíthetik el. Ehhez kell hozzáaprítani 3-4 szál petrezselymet, 3 napig állni hagyni a löttyöt, amelyet leszűrés után további egy hétig száraz, hűvös helyen kell tartani. Ebből naponta maximum kétszer 3 cl az adag – nem, mintha többre vágyna belőle az ember… A teát az allergiás tünetek, a hörgőgyulladás enyhítésére is használják. Mivel a petrezselyem az egyik vitaminban és ásványi anyagokban is leggazdagabb növényünk, érdemes influenzás időszakokban vagy legyengült immunrendszer esetén kúraszerűen is elteázgatni belőle. Fogfájás ellen a tinktúrát használd: egy maréknyi összeaprított levélhez ugyanannyi, legalább 60 százalékos alkoholt keverve készül az enyhet adó ír. A fogínyt belülről és az állcsontot vagy az állkapocscsontot kívülről is napi kétszer bedörzsölve enyhítheted a fájdalmaidat. Fontos, hogy a keveréket sötét, légmentes üvegbe tedd! No és persze fontos randik előtt sem baj, ha elrágcsálsz pár petrezselyem levélkét, semlegesíti a szájszagot – hagymaszag ellen például majdnem olyan hatásos, mint a kávészem elropogtatása. A hagymaszagot a kezedről is könnyen eltüntetheted petrezselymes bedörzsöléssel.

Szépségápolás

Nem kell feltétlenül méregdrága arckence a selymesen csillogó arcbőrért. Ha egy marék  petrezselymet összekeversz 4 evőkanál lágyabb túróval és felviszed az arcra-nyakra-dekoltázsra, leborítod nedves kendővel, fél óra alatt formába hozhatod magad. Az összezúzott levél „tisztán” a leégés enyhítésére is jó gyógyír lehet, de tejszínnel összekeverve egy gyorsabb, tíz perces krémes pakolás is készülhet belőle. Ha van otthon egy kis darab uborka, a két növény együtt könnyen felkelhető, vitamindús arcápoló lehet.

A konyhában

Ugyanez a recept némi joghurttal és fűszerekkel feldobva kétszersülthöz nagyszerű mártogatós, joghurt nélkül göngyölt húshoz jó töltelék lehet. A gyökér maga a gulyásleves elengedhetetlen kelléke, mint ahogy szinte semmilyen leves nem képzelhető el nélküle – és persze a levél nélkül sem. A levelet olajon megfuttatva, tejszínnel összekeverve egyszerű és finom mártást készíthetsz, amely szinte bármilyen húshoz kiváló és dekoratív.