Fűben-fában: nyírfacukor

Egy cukor, ami nem cukor. Gyógynövény-rovatunk különkiadása a diétázók és a cukorbetegek kedvéért.Mi fán terem?

A fát itt szó szerint kell érteni: a nyírfa kérgéből nyert folyadékot porítják, ebből készül ez a természetes édesítőszer, amely nem olcsó, de ha pozitív tulajdonságait összegezzük, lehet, hogy mégis megéri helyettesíteni vele a jól bevált, finomított répacukrot.

A történelem viharai

Ha lehet hinni a forrásoknak, elterjedését a napóleoni háborúknak köszönhetjük, ekkor fedezték fel a benne rejlő lehetőségeket. Az 1800-as évek kontinentális zárlata miatt a nyírfa felé fordult a figyelem: édes nedvét lecsapolták, de ahhoz, hogy valódi édesítő anyagot nyerjenek ki belőle, nem sikerült megfelelő megoldást találni – maradt a cukorrépa… Aztán úgy 100 évvel ezelőtt megszületett a megoldás: Németországban és Franciaországban is sikerült előállítani az anyagot, de nem igazán voltak tisztában vele a tudósok, hogy azon kívül, hogy édes, mire lenne jó a nyírfacukor, amelyet nemzetközi viszonylatban xilitként vagy xylitként ismernek. A II. világháború cukorválsága aztán kénytelen volt meghozni a megoldást: a Finn Cukorvállalat tudósai kikisérletezték a megfelelő eljárást a nyírfacukor előállítására.

Mit tud?

A nyírfacukor csak nevében, jobb híján nyírfacukor: kémiai összetétele sem emlékeztet társaira, egyszerűen édes íze miatt ragadt rajta ez az elnevezés. Mivel nem cukor, így a cukorbetegeknek nagyszerű alternatívát jelenthet: az aszpartam és más káros anyag tartalmú édesítőszerekkel ellentétben nem szintetikus anyag, természetes összetevőből készül, így nem terheli meg a szervezetet.

A cukorbetegek rutinszerűen tudják az alap élelmiszerek glikémiás indexét, ami nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy egy adott anyag, milyen gyorsan és milyen magasra emeli a vércukorszintet. A nyírfacukor GI-je 7-es, ami azt jelenti, hogy a vércukorszintre gyakorlatilag semmilyen hatással nincs, rendszeres fogyasztása alacsonyan tartja ezt az értéket. Ellentétben mondjuk az ártatlannak tűnő 90-100-as értéknek örvendő gabonapelyhekkel, amelyeket reggelenként az egészséges táplálkozás jegyében adunk…

Egy kanálnyi répacukorban éppen háromszor annyi szénhidrát van mint egy kanálnyi nyírfacukorban, ráadásul a nyírfacukor kalóriatartalma kevesebb mint a fele a répacukorénak. Ráadásul lassan szívódik fel, így ha nyírfacukrot használsz édesítésre, a szervezeted energiaszintje folyamatosan magas marad, de a cukorszinted nem lesz magas.

A legújabb kutatások szerint a nyírfacukor csökkenti a fogszuvasodás esélyét, így egyre több gyerekfogkrémet készítenek már ezzel az anyaggal a nyugati országokban.

Mire vigyázz, ha átállnál a nyírfacukorra?

A nyírfacukor előnyös tulajdonságai mellett egyetlen rossz tulajdonsága van: nagy mennyiségben hasmenést okozhat, így mielőtt sütnél vele, érdemes átgondolni a használatát.

A konyhában

Mivel nem cukor, így nem karamellizálódik, tehát sem karamellben, sem cukorbevonatban, sem cukorszirupban nem helyettesítheted a répa- nád- és más cukrokat ezzel az anyaggal. Ha kelt tésztát készítesz, akkor sem helyettesítheted nyírfacukorral a „rendes” cukrot, mert az élesztőt nem lehet vele felfuttatni.