Fűben, fában: levendula

Egy növény, amelynek többezer éves sikertörténete van. Használják gyógyászati célra, kozmetikumokhoz, főznek vele, és volt időszak, amikor egyetlen rendes magyar háztartásból sem hiányozhatott.

Gyógyítás, kémia

A levendula közismerten nyugtató, egyúttal élénkítő hatású gyógynövény is, egyfajta átjárót képez a szinte csak az íze miatt ivott nyugtató teák összetevői és a kemény nyugtató pirulák között. Egyszerűen ellazít, anélkül, hogy nyomottá, álmossá tenné az embert. Tisztán nem szoktuk inni, bazsalikommal, rozmaringgal és szurokfűvel – mind közismert és közkedvelt fűszernövény – keverve nagyszerű nyugtató teát kaphatunk, egyszerű balzsamot a fáradt idegekre.

És ha már a balzsamnál tartunk: a levendula illóolaja sok mindenre jó. Egy kis étolajjal összekeverve vagy akár magában is alkalmazhatod fejgörcsre, izom- és ízületi fájdalmakra. Egyszerűen csak dörzsöld be a bőrödbe, és ha nem is múlik el a fájdalom, de legalább enyhül. Ugyancsak hatásos szúnyogcsípés esetén. Igaz, zűrösebb időszakban úgy illatozhatsz, mint egy levendulamező, és ez – bár kétségtelenül ökomegoldás –  férfiak esetén nem feltétlenül a legjobb választás.

Gyógyteája nemcsak az idegeket, hanem a gyomrot és a beleket is nyugtatja. Nem árt, ha nagyobb lakomák idején van otthon belőle egy csipet…

Álmatlanságodat azzal tudod elűzni, ha egy pohár vízhez keversz egy kávéskanál levendulás tinktúrát (alkoholos kivonatot), majd megiszod.

Ha csak el akarsz lazulni, akkor 5 dkg levendulát forráz le egy liter vízzel, majd 10 perc után leszűrve öntsd a fürdővízbe – a hatás nem marad el.

A kozmetikai ipar és az illatszergyártó cégek is előszeretettel használják a levendulát, előbbiek az illóolajat a legtöbb nyugtató hatású arckrémbe, tusfürdőbe belekeverik – még a babáknak szánt fürdetőkbe is tehető…

A konyhában

Nálunk nem olyan elterjedt a levendula konyhai felhasználása, pedig a növény igazán érdekes kulináris élvezeteket okozhat. Néhány percig borba áztatva a legunalmasabb száraz fehérbornak is megadja a különlegesség látszatát, de virágát porcukorhoz keverve egészen érdekes édesítő szert állíthatunk elő belőle – pár hét alatt. Ecetbe áztatva feldobhatjuk ízével az ecetes salátaönteteket, de a bátrabbak báránysülthöz, sőt kevésbé jellegzetes ízű lekvárokhoz (pl. sütőtök) is kipróbálhatják. És persze egyre gyakrabban találkozhatunk kézműves csokoládékba keverve vagy az olajjal vagy csak úgy – egyébként igen látványosan – a csokoládéba kevert virágokkal. Ha van lehetőséged, ne habozz kipróbálni: különleges élményben lesz részed.

A házban, ház körül

Biztosan te is tudod, hogy a levendulát nagymamáink a rémes, büdös molyirtók helyett használták. Egy csokor levendula, és az egész ház illatos és molylepke-mentes lehet.

Ha érzel magadban némi kreativitást, ám fogytán állsz a pénzzel, egy illatos molypárna jó ajándéknak tűnik. Elég hozzá egy kisebb darab vékony vászon, amelybe csomagolhatod az illatos szárított növényt, és vagy magában, vagy trendi huzatba helyezve nagyszerű ajándék lehet. A huzat készülhet maradék fonalból pillanatok alatt kötve, horgolhatsz is, vagy egy régi, „kinőtt”, ámde szép anyagú szoknyát vagy ruhát is beáldozhatsz a célra. Itt igazán kiteljesítheted magad – még akkor is, ha nem vagy olyan nagy kreatív tündér…

A ház körül is hasznát veheted a levendulának: nemcsak a molyok, hanem általában az összes rovarkártevő messze elkerüli. Ha rózsa vagy leander mellé ülteted, a levéltetvek meg sem közelítik a haszonnövényeidet – nem utolsó sorban pedig nagyszerű illat kavalkád alakulhat ki a levendula, a tearózsa és a leander környékén…

A nemzeti öntudat

Hazánkban Tihany és környéke és Pannonhalma az ipari mennyiségben termelt levendula hazája. Tihanyban minden évben tartanak levendulafesztivált, miközben egész évben megvásárolhatjuk a levendula minden porcikájából mindenféle módon előállított termékeket. Érdemes a fesztivál idején idelátogatni, hiszen itt olyan termékeket is láthatsz vagy vásárolhatsz, amelyeknek a létezéséről eddig fogalmad sem volt.

Tuti recept: levendulaolaj

Szép és jó, hogy tudod, mire jó a levendulaolaj, de nem árt, ha van is otthon – mégpedig házilag készítve. Ha tudsz egy tuti lelőhelyet (piacos nénit vagy esetleg saját kertedet), akkor már semmi nem állhat az utadba. Nem mindig az ipari módszerek a legjobbak. Ha van otthon extra szűz oliva olajad, akkor magad is készíthetsz magadnak csodaszert. Ehhez egy maréknyi friss vagy szárított levendula kell. A legjobb természetesen a friss virágzat, amelyet általában júniusban-júliusban szednek. A maréknyi virágot tedd átlátszó üvegbe, önts rá negyed liter olivaolajat, majd tedd 3-4 napra olyan helyre, ahol éri a nap. Ez alatt az idő alatt a hatóanyagok kioldódnak az olajba, amelyet aztán le kell szűrnöd, és hűvös helyre tenned.