Fűben-fában: lestyán

Mai főszereplőn elsősorban a konyhában domborít, mégis nagy hasznát veheted, ha például gyomor- vagy vesepanaszaid vannak…



Mi fán terem?

A nemes egyszerűséggel „vegeta”-ként emlegetett növény, amely egyébként a Maggi ételízesítő alappillére is, az ernyősvirágzatúak közé tartozik, ebben az értelemben rokona például a sárgarépának, zellernek, petrezselyemnek és más gyökérnövényeinknek. Népszerű nevét azért kapta, mert mind íze, mind illata olyan, mintha ezeket egyetlen növénybe koncentrálták volna.

Évelő, szereti a félárnyékos helyeket, így egy kisebb gyümölcsfa alatt nagyszerűen érezheti magát a kertben.

Mire jó?
Gyomorégésre az egyik legjobb gyógynövény: gyors segítségnek akár nyersen is elrágcsálhatsz pár levelet, de egy teáskanál szárított levél forrázata teaként elfogyasztva csodát tehet. A tea egyben vízhajtó hatású is, és az ödémákat is nagyszerűen kezelheted vele – ülő foglalkozásúaknak lábdagadás ellen ideális. Vesekő és vesehomok kialakulása ellen is jó – ha a felmenőid között akadtak ilyen problémák, jobb, ha egy pohár teával megelőzöd a bajt. A népi gyógyászat még gyomorerősítőként és emésztést segítő szerként is nyilvántartja.

Magját ki szokták áztatni pálinkában, az így kapott, ízesített alkoholos ital egyféle gyomorkeserű, amely kis mértékben fogyasztva a nehéz, zsíros ételek emésztését segíti.

Egyes források említik, hogy a gyökér fejfájás és émelygés kezelésére is hatásos gyógymód.

Kinek nem szabad?

A veseműködés élénkítése miatt kismamáknak nem ajánlott a lestyán hosszú távú fogyasztása – rosszullétet okozhat.

Vesebetegeknek és húgyúti gyulladással küzdőknek szintén nem javasolt a fogyasztása.

Folyamatos, kúraszerű fogyasztása esetén előfordulhat fényérzékenység – ezt könnyen megelőzheted egy-egy hét szünettel…

Egy tuti recept: csorba

Az erdélyi konyha nagy ásza ez a savanyú leves, amelyet a kényszerű román együttélés egyik pozitív hozadékaként könyvelhetünk el. Laktató étel, amely leginkább az olasz minestronéhoz hasonlítható – bár egyes vidékeken tesznek bele sűrített paradicsomot, más helyeken pedig nem, és hús is van benne. A lényeg ugyanaz: lehető legtöbb finomságot a fazékba kell gyömöszölni, nyakon önteni egy kis ecettel/citromlével, rengeteg lestyánt bele, és kész is van.

Persze nem ilyen egyszerű, íme a pontos instrukciók:

Hozzávalók:
50 dkg disznó- vagy csontos csirkehús

2 répa

2 petrezselyem

1 kis zeller

1 kis karalábé

1 közepes hagyma

1 csokor lestyán

2 db krumpli

2 evőkanál rizs

2 evőkanál savanyú káposzta

1 db paradicsom (elhagyható)



citrom, ecet vagy korpa cibere

A húst kicsire felvágjuk, feltesszük főni, amikor már félig megfőtt, jöhetnek bele a krumpli kivételével a zöldségfélék, a végén a meghámozott, apróra vágott paradicsom. Ezek után jön bele a rizs és a savanyú káposzta, majd pedig a krumpli – amikor a zöldségek már majdnem megfőttek.