Fűben-fában: kömény

Húsvét előtt nem árt, ha megismerkedsz a köménnyel alaposabban is: elősegíti a gyomorsavtermelést, ezáltal segít az emésztésben. Egy-egy kiadós sonkavacsora után akár magában is ropogtathatod…

Mi fán terem?

A kömény – pontosabban a nálunk ismert fűszerkömény – az ernyős virágzatúak közé tartozik, mint például a zeller, a sárgarépa vagy a kamilla, de olyan veszélyes rokona is akad, mint a bürök, amely kis mennyiségben is mérgező. A köményből általában csak a magot szokták fogyasztani, annak ellenére, hogy a növény akár egyben, nyersen is fogyasztható.

Mire jó?

Az egyik legrégebben ismert fűszer- és gyógynövény, szinte az egész világon használják, elsősorban főzésnél, de a népi gyógyászat jobbnál jobb egyéb célokra is beveti. Már a Biblia is említi, nálunk a 13. század óta elterjedt növény. Egy kiskanálnyi töményt összetörve, egy kisebb bögrényi (2 dl) vízben felfőzve és étkezés előtt elfogyasztva teája enyhíti a gyomorpanaszokat és a terhelő, zsíros ételek utáni bélgörcsöket. Bélfertőtlenítésre,baktérium- és gombaölésre is használható, de a  teát még köhögéscsillapításra és torokfájás ellen is használják. Hidegen sajtolt olaját saláták ízesítésére használják, de a legenda szerint Nofertiti arcbőre is a köménymag olajától volt hamvas…

Kiskertemben…

Ha netán házi termesztésbe bonyolódnál, akkor nem árt, ha  tudod: a kömény két év alatt fejlődik ki és hoz magokat, az első évben még nem tudod „szüretelni”. A második évben azonban kivirágzik, majd július-szeptember környékén a virágokból fejlődnek ki a magok.

Gasztrovonalon

Nincs az a jóféle házi sajt, rakott krumpli, töltött káposzta, káposzta saláta vagy kelkáposzta főzelék, amit nem dobna fel egy adag kömény.

A magyar ember legegyszerűbb étele a rántott- vagy köményleves, amely nem áll semmi másból, mint köményből, egy világos rántásból, kevés rápirított köményből és paprikából, amelyet hideg vízzel felengednek és felforralnak. Bonyolított változatai a lebbencstésztával bolondított lebbencsleves vagy egy-két felvert tojás belecsorgatásával a tojásleves. És persze felsorolhatatlan, hányféle felhasználása van a magyar és a nemzetközi konyhaművészetben…

Kellemes rokonok

A római köményt az indiai és a közép-amerikai konyha használja, íze alig hasonlít a fűszerköményére, viszont szélhajtó és bélgörcscsillapító hatása ugyancsak van. Az édeskömény íze az ánizséhoz hasonló, a rokonokhoz hasonló hatásai mellett a női hormonok működésének fokozására, a klimax korai tüneteinek csillapítására is használják.