Fűben-fában: kapor

Uborkaszezonban érik, ezért aztán uborka mellől elhagyhatatlan. A kapor azonban nemcsak ízesít, hanem gyógyít is – mégpedig egészen extrém bajokat is kezelhetsz vele!Mi fán terem?

Jó, ha van egy tő kapor a háznál – az egyéves, fásodásra hajlamos növény szinte minden porcikája használható. Az ernyősvirágzatúak családjába tartozik, így több konyhakerti növénynek – többek között a sárgarépának, a petrezselyemnek. Azt, hogy a növény milyen magasra fejlődik, elsősorban a környezeti ténymezők határozzák meg, simán bepróbálkozhatsz vele a balkonládában is. A növény őshazájával kapcsolatban a források eltérő helyeket jelölnek meg, de az biztos, hogy hozzánk a rómaiak hozták – mint ahogy egész Európában ők terjesztették el. Mérsékelten melegigényes növény, ezért is tudott elterjedni, de ahhoz, hogy a virágból mag fejlődjön, tartósan 20 fok feletti hőmérsékletre van szükség.

A konyhában

Számos felhasználása létezik, a legegyszerűbb, amikor egyszerűen feldarabolva a csemege-vagy kovászos uborkás üvegbe dugjuk, és sorsára hagyjuk. A tökfőzelék – akár paprikás, akár paprika nélküli megoldásban gondolkodunk – elképzelhetetlen kapor nélkül, mint ahogy a kapros-túrós lepény/pite is. A magyar konyhaművészetben is jelentős szerepe van: a véres hurka tölteléke nem is töltelék kapor nélkül. Nemcsak nálunk kedvelt a zsenge levelekből és szárból készült kapormártás, amelyet elsősorban párolt vagy hirtelen sült halakhoz szoktak adni, de ha igazán kapros élményre vágysz, próbáld ki a kaporlevest.

Gyógyászat

Nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatású növény, így teája gyomorpanaszokra, fejfájásra és enyhébb megfázásra is gyógyír lehet. Emellett – ha sikerül meginni – hányinger ellen is jó, és persze bélpanaszokra, bélgörcsre is, emellett vízhajtó teák alkotóeleme is. Utóbbira önállóan is alkalmas, de más gyógynövényekkel keverve eredményesebb. És tessék figyelni: teája a szűnni nem akaró csuklásnak is ellenszere, a citromlének, a visszatartott lélegzetnek és más módszereknek befellegzett. A csodamódszerhez egy teáskanál kapormagot kell egy pohárnyi vízzel leforrázni, majd három percig ázni hagyni, leszűrni, meginni. A kellemetlen (például fogínygyulladás miatti) szájszag is eltűnik, ha kaprot rágcsálunk (és a fogínygyulladásos problémák is megszűnnek).

Ipari felhasználás

Illóolaját az élelmiszeripar használja, emellett ugyancsak az illóolajat használják fel likőrök gyártásánál – az édesköményhez hasonlóan.