Fűben-fában: hárs

Az egyik legkedveltebb növényünknek szinte minden része hasznosítható: teának, fafaragáshoz, romantikus hangulat megteremtéséhez és méznek is kiváló.

Mi fán terem?

A hársnak több alfaja van, élőhelytől és telepítéstől függ, hogy a közeledben melyiket találod meg. A városokba általában az ezüsthárssal vagy egy hibriddel, az európai hárssal találkozhatsz, de a legjobb teát a kislevelű hárs adja. Gyakorlatilag minden része szóba jöhet, egyes alfajai pedig kifejezetten gyorsan érik el a „felnőtt” kort.

„Ez olyan romi…”

Ha biztos sikert akarsz elérni szíved választottjánál, nem árt, ha felderíted a terepet: a hárs május elejétől akár június közepéig is virágozhat, ha hangulatba akarod ringatni, akkor a legjobb módszer egy esti séta mondjuk a Margit szigeten – a hárs ugyanis ilyenkor ontja a legintenzívebb illatot.

„Olyan éééédes…”

Előző alpontunknak akár folytatása is lehet. Bár a fitneszguruk a szívükhöz kapnának, de mi pártoljuk a mézes kenyeret, hiszen a méz olyan – és ez már igazán divi – probiotikumokat tartalmaz, amelyeket más táplálékból nem tudunk megkapni. Szóval adjunk a romantikának, együnk mézes kenyeret! Hörghurut, köhögés esetén csak úgy magában is fogyaszthatod, egy-két kávéskanál méz lefekvés előtt még álmatlanság ellen is jó lehet. A mézguruk szerint napi 4-5 kanál hársméz megelőzi a meghűléses betegségeket, de görcsoldásra is alkalmas – érdemes tehát kipróbálni, mielőtt gyógyszert vennél be.

Ha kapar, fáj, eldugult…

A hársból készült tea a meghűléses betegségek egyik legelterjedtebb gyógyírje, ha pedig hársmézzel ízesíted, akkor az egyik legjobb természetes gyulladásgátlóval dobod meg a szervezetedet. A hársfateához inkább ne filteres terméket válassz, gyógyszerkönyvi minőségű virágzatot nemcsak a gyógyszertárakban, hanem a nagyobb drogériákban is kaphatsz, fillérekért. Ebből a szárított virágból 2 grammnyi kell egy pohár teához, ez nagyjából egy evőkanálnyi. Egy kis áztatás után már ihatod is…

Pityóka

Ha rá vagy kattanva a különleges borokra, itt az ideje, hogy kikísérletezd saját házi hársfaborodat, amelynek megvan az az előnyös tulajdonsága, hogy egy hét után élvezheted áldozatos munkád gyümölcsét. A folyamat 4 liter vízzel és fél kiló cukorral készül, amelyekből szirupot kell főzni. Amíg a víz felforr, moss meg alaposan egy citromot, és héjával együtt darabold fel, majd dobd bele a szirupba. Ha felforrt a szirup, 2 maréknyi friss vagy 3 maréknyi szárított hársfavirágot dobj bele, és újabb forrásig maradjon az edény a tűzön. Ezután hagyd kihűlni a keveréket, szűrd erjesztő edénybe, adj hozzá (borászati boltokban kapható) fajélesztőt, majd egy hét pihentetés után leszűrheted, és készen is van a nagy mű.

Extrém versenyzőknek

Ha érzel magadban elég késztetést, akkor jó, ha tudod: a hárs alfajaiból készül a legjobb facipő, de lehet kísérletezni cellulóz, rajzszén és furnérlemez kategóriában is.