Egy igazi nagyágyú, akár a konyháról, akár az egészségedről van szó.
A bazsalikom a peresztrojka után az elsők között szivárgott be hozzánk is, mint a hamisítatlan olasz konyha kelléke: amire bazsalikomot szórunk, az már olaszos, még akkor is, ha egy joghurtos pohár felett borult ki a fűszeres zacskó…
Mi fán terem?
Eredetileg Amerikában, Ázsiában és Afrikában őshonos a trópusi területeken, de egyes fajtái jól bírják a mérsékelt éghajlatot is, így nálunk is jól termeszthető ajakos növény. Mint ilyen, rokona például a csalánnak vagy a levendulának. Egy naposabb sarokban az erkélyen vagy két ablak között is eredményesen nevelgetheted. Mindenesetre az újrafelfedezés előtt is lennie kellett az országban, hiszen olyan népi nevei ismeretesek, mint a bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum, királyfű, vagy a német bors.
Mire használhatod?
A konyhán kívül dísznövényként is használhatóak egyes fajai, van például bordós színű bazsalikom, amely a hagyományossal keverve látványnak sem utolsó. C-vitamintartalma miatt ráérő idődben rágcsálhatod nyersen – bár ehhez nagy mennyiségű növényre van szükség, de ezt a gondot megoldja az otthoni termesztés…
A konyhában is sok hasznát veszed: elsősorban a hüvelyesekből készült ételek emésztését segítheti meg. Ha elég merész vagy, legközelebb a szárazbab-főzelékbe dobsz egy kis nyers vagy szárított bazsalikomot. Egy új ízvilággal és egy kellemesebb érzéssel ismerkedhetsz. Mindenesetre akár frissen, akár szárítva adod az ételhez, mindig az utolsó pillanatokban tedd, mert ha nem így teszel, semmi nem marad sem a növényből sem áldásos hatásából…
A gasztro- és az orvosi vonal keresztpontján áll a bazsalikom emésztést segítő, szélhajtó, étvágygerjesztő hatása, egyértelműen az orvosi oldalra billen vizelethajtó, nyugtató és köhögéscsillapító tulajdonsága. Vannak, akik a nyugtató hatás miatt az afrodiziákumok közé sorolják, mindenesetre biztos, hogy ehhez elég nagy mennyiségben kellene legelni belőle…
Kis mennyiségben is használhatod gyulladások csökkentésére. Főzetével kezelhető a felsőlégutak gyulladása, töményebb forrázatával gargalizálva még az utolsó pillanatban elkapható a kezdődő torokgyulladás.
Főzetét hashajtóként is használják, a teához hasonlóan szürcsölve, de egyes források szerint borba keverve „erősítőként” is használatos. Ez utóbbi valószínűleg immunerősítő hatást jelenthet, és a magas C-vitamin tartalommal magyarázható. Hogy vivőanyagként miért a bort használták eleink, inkább nem érdemes firtatni: magyar ember a borozgatásra mindig talál indokot.
Ugyancsak a gyulladáscsökkentő hatást használja a gyógyszeripar: alkoholos kivonata sebkenőcsöknél kedvelt. Házilag is készíthetsz sebkezelő folyadékot: a gyógyszertárban megvásárolható tiszta alkoholból tegyél egy kisebb üvegbe, tegyél bele pár szál bazsalikomot, ami mellé érdemes még mellé mentát és köményt is beerőltetni az üvegbe, hiszen mindegyik növénynek gyulladáscsökkentő hatása van. Kb. egy hét „ázás” után készen is van a tinktúra, amit tetszés szerint vízzel higíthatsz is.
A vajákoláson és a konyhaművészeten túl
A bazsalikom a mítoszok és a babonák világába is bevonult. Az ókori görögök és a rómaiak annyira nem kedvelték, hogy az őrültséggel és az ellenségeskedéssel párosították, mindenesetre érdekes, hogy a középkor után is nemcsak Észak-Európában, hanem Itáliában is a szerelemmel hozták össze a növényt. Míg az északiaknál szerelmi zálogként „funkcionált”, az olasz lányok az erkélyre kitett cserepes bazsalikommal jelezték, hogy hajlandóak szerelmüket fogadni.