Fűben-fában: ánizs

Végre egy olyan növény, amely szárítva viszonylag olcsón beszerezhető. Ráadásul nemcsak finom fűszer, hanem hasznos is.



Mi fán terem?

Az ánizs az ernyősvirágzatúak közé tartozik, így többek között rokona a sárgarépának, a zellernek vagy a kapornak is. Egyes időszakokban elég nagy volt az ázsiója, az ókorban például fizetőeszközként is használták, de a középkorban Európa-szerte a legismertebb fűszernövény volt. Ha volt valami haszna a római hódoltságnak, az az, hogy például az ánizs is a katonák közvetítésével jutott el hozzánk. Külön jó tulajdonsága, hogy ha van a kertedben egy jó napos terület, vagy egy szabad napsütötte folt az erkélyeden vagy teraszodon, akkor ott nagyszerűen termeszthető – magról is. Nem is árt, ha van kéznél, hiszen sok mindenre jó.

Fő az egészség

Az ánizs leginkább az étvágyjavító, gyomorbántalmakat elűző gyógytea-keverékekbe szokták tenni, de a házi készítésű, köhögés elleni cukorkáknál is használják előszeretettel nyákoldó, köhögéscsillapító hatása miatt. Ha nem akarsz túl sokat pepecselni, viszont köhögsz vagy meg vagy fázva, egy teáskanálnyit forrázz le egy bögre (2 dl) forró vízzel, takard le, és ízesítés nélkül idd meg nagyjából 5 perc után. Ugyanezt a teát kisgyerekeknél (de felnőtteknél is) szélhajtóként is alkalmazhatod (epebántalmaknál vagy súlyosabb emésztési gondoknál másfélszeres mennyiségű ánizs verhetetlen).

Már megint az alkohol

Az ánizs a likőrgyártás egyik alappillére, Erdélyben a mai napig készítenek házi ánizspálinkát összetört magokból és felmelegített pálinkából, amelyet gyakran azon melegen – vagy legalábbis langyosan – meg is isznak. Az ouzo, a görög nemzeti ital is elképzelhetetlen ánizs nélkül.

A konyhában

A legvadabb ízű vadételt is meg lehet szelídíteni, ha beledobsz pár szem ánizst – vigyázva, mert elég hangsúlyos az aromája. A párolt káposzta vagy tökfőzelék ízét is elvarázsolhatja, de ha igazán finomat akarsz enni, akkor a céklasalátába köménymag helyett (vagy mellett) ánizst teszel. És persze vége-hossza nincs a süteményeknek, amelyekbe teheted. Karácsonyig tökéletesítheted az alábbi receptet, hogy „élesben” már nem vallj szégyent.

Ánizsos szív (karácsonyfadísz is lehet!)

Hozzávalók:

Tésztához:

1 evőkanál tejszín

3 teáskanál őrölt ánizs

1 csipet só

1 késhegynyi sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

100 g porcukor

50 g reszelt étcsoki

100 g darált mandula

1 tojásfehérje

 Mázhoz (kihagyható)

100 g étcsoki

1 teáskanál őrölt ánizs

1 evőkanál napraforgóolaj

Elkészítés

A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A maradék hozzávalókat összekeverjük, és a habot hozzákeverve tésztává gyúrjuk. Egy nyújtódeszkát porcukorral meghintünk, a tésztát fél cm vastagra nyújtjuk. Egy éles formával szíveket szúrunk ki belőle, és a tepsibe tesszük. Ha karácsonyfadísznek készül, fogvájóval vagy hurkapálcával lyukat fúrunk a tésztába. Nagyjából 10 percig sütjük. A sütést követően a tészta még puha, kihűlve válik ropogóssá. A csokoládét durva darabokra aprítjuk, az ánizzsal és az olajjal együtt folyamatos kevergetés közben gőz felett felolvasztjuk. A kekszeket belemártjuk a csokiba, majd hagyjuk megszilárdulni. Fogyasztásig jól záródó dobozban tároljuk.