Front hátán front

Ma 40 fok, holnap 15, és ez ismétlődik. „Kettős fronthatás”, „szupercella”, „harmadfokú riasztás”. Azelőtt ismeretlen fogalmak, mára már fel sem tűnnek. Íme néhány jó tanács arra, hogyan vészeld át az elkövetkezendő két hónapot.Fogalom

A wikipédia szerint „Légköri front alatt a meteorológia egy határfelületet ért, ami két, alapvetően ellentétes tulajdonságú légtömeg találkozásánál alakul ki.”. A tudományos tényt köznapi nyelvre fordítva: általában a hideg és a meleg levegő találkozik, és ez senkinek nem jó – feltéve, ha nem érkezik kellemes esővel, és csökkenti az amúgy is jelentős mezőgazdasági károkat. Akármilyen front van, az mindenkit kikészít egy időre, egy váltakozó front pedig padlóra teperi a munkakedvet és a jó kedélyt egyaránt.

Az a fránya fejgörcs

Ha hajlamos vagy a fejfájásra, az első, ami biztosan „szembejön”, az az ismerős szorító, szúró, tompa vagy éles fájdalom, amelytől nagyon nehezen lehet megszabadulni. Ha front van, nincs más választás, tűrni kell, legfeljebb, amikor már a szemedet is kötőtűkkel szurkálja a fájdalom, meg kell adnod magad a fájdalomnak, és be kell venned egy fájdalomcsillapítót.

De még mielőtt ez bekövetkezne, érdemes elgondolkodni azon, hogy – főleg melegfront esetén – ittál-e elég vizet aznap. Ha nem vagy nem emlékszel, érdemes nagy kortyokban felhajtani egy pohár vizet, ugyanis az enyhe kiszáradás jele lehet a fejfájás is. Akkor sem érdemes a frontokat okolni, ha eleve hajlamosak vagyunk a migrénre.

„Érzem a csontjaimban…”

A hidegfrontot akkor érezzük magunkon, amikor már itt van. Ilyenkor az izomgörcs és az ízületi fájdalmak a leggyakoribbak. Előbbit csökkentheted, ha figyelsz a magnézium beviteledre (ha például éjjel gyakran ébredsz arra, hogy görcsöl a vádlid, majdnem biztos, hogy magnézium-hiányod van). Az ízületi fájdalmakon segít egy rozmaringolajas bedörzsölés.

Szívügyek

Szintén a hidegfront velejárója a szív- és érrendszeri bántalmak megjelenése. Hidegfront idején a szívbetegek problémái felerősödnek, ilyenkor újra csak a magnézium, és mellé a réz és vas bevitelére kell figyelni – feltéve, ha nem kell eleve gyógyszert szedni a problémára. Hidegfront esetén csökken a vérnyomás is, emiatt vagyunk fáradékonyak és ingerültek. A melegfront a vérnyomás emelkedését eredményezi, és ha eleve magas a vérnyomásod, szintén nem szabad lazán venni a tüneteket. Természetes segítőd lehet például a csalántea, de a bazsalikomból készült tea is jó szolgálatot tehet.

Szülőszoba

Általános megfigyelés, hogy ha jön a hidegfront, jön a baba. Nincs mese, ha éppen az utolsó heteket taposod, jobb, ha összerakod a pakkot, és várod jobb sorsodat: az időjárás-előrejelzések szerint az elkövetkezendő 1-2 hétben biztos lesz egy-két front, de így lesz ez nagyjából egy hónapig.