French Rooftop Cinema: Igazi francia életérzésA Francia Intézet idén nyáron ismét becsatlakozik a Budapest Rooftop Cinema programsorozatába, és bő egy hónapra heti rendszerességgel kitelepül a Corvin Club tetőteraszára.

A műsoron leginkább könnyed, nyárias hangulatú vígjátékok szerepelnek, hogy a közönség együtt nevethessen a lehető legkülönfélébb helyzeteken, amilyenekkel a mozivásznon rendszerint inkább komorabb feldolgozásban találkozni. Olyan filmeket láthatunk, amelyek mindenkinek felszabadító közösségi élményt nyújtanak. A sor egy igazi klasszikussal kezdődik: Roger Vadim És Isten megteremté a nőt című örökbecsűjével, amely 1956-os bemutatója után nem kis felhördülést keltett. Nem mellesleg ebben a filmben tűnt fel az azóta ikonná vált Brigitte Bardot, ő alakítja a főszereplő csélcsap Juliette-et, akinek természetesen minden férfi a lába előtt hever. A napsütötte Dél-Franciaországban forgatott mozi minden perce maga a szabadság dicsérete.

Ezután éles váltással belevethetjük magunkat a hírszerzés világába A rió küldetés című filmmel: a Jean Dujardin alakította jóképű és pimasz titkos ügynök nyomába szegődünk, és egészen Brazíliáig meg sem állunk, ahol a feladat bujkáló náci tisztek felkutatása. A rendező merész formai megoldásokkal, ügyesen franciásítja és keveri a paródia és a kémfilm műfaji elemeit, és igen élvezetesen bonyolítja a szálakat.

Brazíliából Franciaország sokkal aktuálisabb témái felé evezhetünk, legalábbis ami a következő film főszereplőjének motivációit illeti: a baloldali elkötelezettségű Bahia azért viszi ágyba politikai ellenlábasait, hogy meggyőzze őket az igazáról. Michel Leclerc vígjátéka, A szerelem nevei a látszat ellenére komoly témákat érint (nemzeti identitás és tsai) – és a végére még talán valami felismerésféle is kikerekedik belőle.

A párizsi hétköznapok után irány megint a tengerentúl! A 2 nap New Yorkban erősen életszagú cselekményében egymást érik a burleszkbe hajló jelenetek, köszönhetően annak, hogy a francia rokonság látogatóba érkezik a rendező, Julie Delpy alakította Marionhoz. A régi és új családtagok között rögtön kiütköznek a kulturális különbségek – és mindenkinek érik a terápia. Persze nem kell megijedni, a dolog ennyire nem komoly, sőt.

És hogy elejét vegyük a nosztalgiának, egy kis üldözés erejéig visszaereszkedünk az amerikai kontinens déli részére, mégpedig a temperamentumos Jean-Paul Belmondo társaságában.  A Riói kaland igazi romantikus kalandfilm, akár a ’40-es évek Hollywoodjában is készülhetett volna: van benne minden, ami csak kell, szerelem, rablás, hajsza, és a műkincsek is előkerülnek.

A nyári sorozat egy csokornyi rövidfilmmel zárul: legyen szó bármiről, kalandról, szerelemről, nem működő családi kapcsolatokról, önmeghatározásról, politikáról… ha kellő humorral állunk hozzá, abból rossz nem sülhet ki.


Július 14 – augusztus 18., minden csütörtökön

Kapunyitás: 19:00


Filmkezdés: 20:45


Helyszín: Corvin Club – Budpest Rooftop Cinema

További információk ITT!