Forró titkok: Hét budapesti teaház a hét minden napjára

A téli hidegek felé sodródva nem csak az ilyenkor lassabban hatását éreztető kiszáradás, de a minden sarkon ránk leselkedő megfázás ellen is hatásos eszköz egy bögre gőzölgő tea. Nagy mázli, hogy a romkocsmák és a történelmi kávézók városa teaházakból sem szenved hiányt, megannyi lehetőséget kínálva egy folyékony és forró együttlétre minden feltöltődésre vágyó budapestinek! 


Vörös Oroszlán Teaház

Az Oktogontól egy sarokra található Vörös Oroszlán teaház több frontról is támad: nem csak a finom és hihetetlenül széles teaválasztékuk és kávékülönlegességeik adnak indokot a betérésre, de a kényelmes és az álmosságérzetet azonnal előhívó babzsákfotelek, az intim hangulatot teremtő világítás-füstölő kombó, és a fogyasztásunk mellé ingyenesen kipróbálható oxigénbár-részleg is olyan dolgok, amiket ilyen mixben más helyen keresve sem találnánk. A Vörös Oroszlánból akár otthoni használatra is vihetünk teát, a pultban ugyanis minden helyben fogyasztható italnak megvan a még teafű állagú megfelelője is. Ha esetleg a nagy teázásban megéheznénk, nyugodtan kérjük az étlapon található gyrost, olcsó és finom megoldás minden bajunkra.


Flying Bird Tea House

A közvetlenül a termelőktől beszerzett kínai és tajvani teafüvekkel gazdálkodó szalon egyszerre bolt és teaház: előbbi profilt a keleti teakülönlegességek mellett a megvásárolható csészék, kannák, bögrék, tálcák és kerámiák sora erősíti, míg utóbbit az eladók szakértő segítőkészsége, néhány asztal, a barátságosan bohém atmoszféra és a teafogyasztás szertartásos jellege biztosítja. A fő attrakciót a Tajvanon őshonos oolong teafajta megannyi változata jelenti, amely félúton helyezkedik el a fekete és a zöld tea között, és osztályon felüli minőséget képvisel.


iTee Café

Újbuda közönségét célozza meg Ambrózy Lőrinc teázója, a Villányi úti iTee Café, amely közvetlenül a Feneketlen-tó sarkánál várja az ínyenceket, összesen 90 fajta teával, finom magyar borokkal (ha fröccsözni támadna kedved, ásványvíz helyett valódi szikvizet kapsz hozzá!), valamint tízféle magyar és cseh különleges kézműves sörrel és többféle harapnivalóval. A meghitt galéria tökéletes randihelyszín, előtte azonban nem árt a teázó webshop-ját böngészve felkészülni a különböző típusú főzetekből, hogy a rendelés leadásánál azonnal bezsebeljünk partnerünknél egy pluszpontot.


Darjeeling teaház

A Wesselényi utca inkább kocsmái révén vált közkedvelt hellyé, így hát a Darjeeling eléggé kilóg a sorból, de ne ijedjünk meg, a minőségi teafogyasztási élmény itt is garantálva van. Fekete, vörös, zöld és fehér teák, rooibosok, matek és még rengeteg másféle teakülönlegesség (például a föld alatt érlelt Pu Erh!) várja a betérőket, 500 és 1000 forint közötti kannánkénti árral.  A teák mellett természetesen kávékat és forró csokikat is találunk az itallapon, valamint reggelinket is elkölthetjük a teaházban, hiszen remek croissantok, grillezett szendvicsek és házi sütemények várják, hogy bekebelezzük őket.


Bubu Bubble Tea

A Teréz körút 38. szám alatt, valamint a Ferenciek terétől egy kőhajításnyira, a Petőfi Sándor utca 6-ban a bubble tea néven futó ázsiai teakülönlegesség 26 különböző ízű válfaja közül válogathatunk kedvünkre: a zselécsíkokkal, valamint tápióka- és gyümölcsbogyókkal megbolondított, a szivárvány minden árnyalatában pompázó italok mellett a parányi üzletben többféle harapnivalót is találunk, úgy mint sushit, szendvicseket vagy salátát. A Bubunál igazából mindennek csak a képzeletünk szab határt, hiszen az alapoktól kezdve a méreten és az ital hőfokán keresztül egészen a különféle feltétekig bezárólag mindent te szabsz meg!


Zöld Teknős barlangja

A Zöld Teknős barlangja a teaházakra berendezkedett Jókai utca legkülönösebb szereplője: mit keres a belváros szívében egy műindián teázó? Erre a kérdésre a választ nyilván csak Kozsó, a teaház tulaja tudja, ne is feszegessük hiába a Jókai utca-Machu Picchu tengely titkait. Legyen elég nekünk az a száznál is több, finomabbnál finomabb tea, ami az asztalunkhoz kihozott súlyos kannába kerülhet gőzölgő illatok társaságában. Ha csak tanulni ülnél be, akkor a Harcos körte ereje fantázianévre keresztelt teát ajánljuk, míg kikapcsolódáshoz a Prérifarkas Törzsfőnök kedvence névre hallgató mate tea dukál.


Marumoto teaház

A teázás nem csak az angolok nemzeti identitásának része, de a japán kultúrában is fontos szerepet tölt be. A zöld tea fogyasztásának nálunk is egyre népszerűbb szokása például alapvetően ázsiai eredetű, az öt éve nyílt Marumoto küldetése pedig nem más, mint hogy végre a japán teafogyasztás szertartásosságát is meghonosítsák nálunk. Elég komolyan veszik missziójukat, náluk ugyanis a zöld fajtán kívül másféle teát nem is kapni – na de zöld teából viszont akkora a választék (ami negyedévente megújul), hogy csak az átböngészéssel több percet tölt el az ember. Készüljünk fel rá, hogy bár a zöld teák kedvező élettani hatással vannak szervezetünkre, azért az italok nem csak hőfokukkal, de az árukkal is meg fognak izzasztani bennünket. Lehet, hogy a Marumoto nem éppen a legolcsóbb teaház Budapesten, viszont mindenképpen a legbarátságosabbak között van, és ha valaki tényleg egy különleges élményre vágyik, annak kötelező hely.