Földrengés Londonban – A Vígszínház új előadása

Április 1-én mutatták be Mike Bartlett Földrengés Londonban című színművét a Vígszínház Eszenyi Enikő rendezésében. Milyen jövő vár a Földre? Milyen jövője lesz az utódainknak? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a kortárs angol darab.A Föld tartalékai kimerültek, az éghajlatváltozás megállíthatatlan, és ha nem figyelünk jobban oda a környezetünkre, ha nem szabunk gátat önzésünknek, akkor annak néhány éven belül katasztrofális következményei lesznek.

„Bartlett darabjában nagyon bátran beszél a Föld jövőjéről, gyermekeink és unokáink jövőjéről, arról, hogy milyen társadalmi és alapvető emberi kérdéseket vet fel a klímaváltozás és a globális felmelegedés” – mondja Eszenyi Enikő.

A Földrengés Londonban három nővér XXI. századi története. Robert Crannocknak, az ismert klímakutatónak három lánya van: Sarah, Freya és Jasmine – egy híres politikus, egy tanárnő, aki gyermeket vár és egy lázadó egyetemista.

„Sarah egy sikeres miniszter asszony, aki legszívesebben az egész világot megmentené, de közben nem veszi észre, hogy a magánélete is megmentésre szorul” – mondja a legidősebb nővért játszó Járó Zsuzsa. „Ő nevelte fel a testvéreit, egy rendkívül erős és okos nő, aki mindenkinek meg akar felelni. Nem ér rá, hogy saját magával és a magánéletével törődjön, ezért az válságba kerül.”


„Freya egy állapotos tanárnő, ő képviseli az arany középutat a nővére céltudatos, karrierista attitűdje és a húga lázadó énje között” – meséli új szerepe kapcsán Bata Éva. „Nem találkoztam még olyan várandós nővel, aki ilyen szorongva éli meg a gyermekvárás hónapjait. Freya mögött viszont ott van egy klímakutató apa, így nem csak cikkeken keresztül tájékozódik a klímaváltozásról, nyilván mélyen a részévé válhat a kétség, a félelem: érdemes-e egyáltalán gyermeket szülni erre a világra?”

„Jasmine anyukája korán meghalt, az édesapjáról pedig alig van emléke, a nővére nevelte fel. Akkora fájdalom és hiányérzet van benne, hogy minden ellen lázad. A testvérei ellen, a világ ellen. Bár nagyon fiatal, de mindenből kiábrándult” – árulta el Szilágyi Csenge. „Én is sok dolog kapcsán kiábrándultnak érzem magam, így egyfajta „menedékhely” nekem a Vígszínház. Itt rengeteg inger ér. Azt hiszem, a legtöbb színész erre vágyik. Minden nap sokat tanulok.”Nádas Péter Találkozás című drámájának bemutatásánál Eszenyi Enikő egy új formanyelvvel kísérletezett a Pestiben, ezt az utat folytatja a Vígszínház új bemutatójával is. A színpadi szcenika megújítása és a videotechnika rendhagyó használata a színészi játéknak is nagy teret és újabb lehetőségeket ad, akár idősíkokat és dimenziókat átugorva. Az előadást olyan egyedülálló és különleges látványvilág jellemzi, amellyel még a világ nagy színházaiban is ritkán találkozunk. Új konstellációba helyezi a színpadi időt, játékot, valamint a mozgóképet, amellyel kitágítja a színpadi előadás határait. A Földrengés Londonban szövegkönyvét Kovács Krisztina dramaturg készítette el Eszenyi Enikővel közösen.

Az előadás díszlettervezője az orosz Anvar Gumarov, akit a szentpétervári Komisszarzsevszkij Színházból hívott meg Eszenyi Enikő a közös munkára. „Egy olyan agresszív, urbanisztikus teret kellett létrehozni, amely tudja magáról, hogy halálra van ítélve” – reflektál az előadásra a díszlettervező. „Robert Crannock szájából elhangzik egy mondat, amely arra világít rá, hogy a Föld lassan ledobja magáról azt az irreális súlyt, amit az ember helyezett rá.”A különleges látásmóddal alkotó video designer, Juhász András, a MOME és a Magyar Képzőművészeti Egyetem óraadó tanára folytatva a díszlettervezői koncepciót a vetített képek segítségével a betont építi tovább, és óriási fantáziával teszi koherenssé a látványvilágot az előadásban. A Vígszínház munkatársa, Huszti Gábor elképesztő technikai tudásával segíti a közös munkát. A látványvilág másik fontos eleme a jelmez, amely egyben Pusztai Judit diplomamunkája is. A fiatal jelmeztervező Erasmus ösztöndíjasként fél évig Londonban tanult, így izgalmas tapasztalatai is inspirálták alkotás közben. A színpad körül beépített stúdiók – az egyik öltöző, a folyosó és a forgószínpad alatti terület – az élőképes vetítések felvételi helyszínéül szolgálnak könyvtárként, kórházként, vagy éppen éjszakai mulatókét. A rendezőnő erős szándéka, hogy ahol lehet, élő felvételek jelenjenek meg. Ezt három kiváló operatőr munkája teszi magas színvonalúvá, az Aranyszem díjas Táborosi András (Én haiku, Viasztánc, Droszt), Rónai Domonkos (Együtt) és Domokos Balázs (Komoly dolgok, Tune, Turiszt, Prágai hétvége, Ammen, Fehér farkas) vesz részt a színpadi munkában. Az előadás mesteri világítását a Vígszínház kiváló light designere, Csontos Balázs tervezte.

Az előadásban a vizuális látvány mellett nagy szerepet kap a zene és a hanghatások. A világhírű dalok szerzői Pharrell Williams (Freedom), a Goldfrapp (Happiness), a Portishead (Deep Water), a Marina & The Diamonds (I’m Not a Robot) vagy éppen Kriss Kross (Jump). A társulat által előadott dalok szövegeit Sztevanovity Dusán fordította. A dalokat hangszerelte és az előadás zenéjét írta Furák Péter és Kutrik Bence. A Földrengés Londonban képei a sound designer Barna Balázs különleges effektjeivel válnak hitelessé. Koreográfusként a csodálatos Barta Dóra, a Badora Társulat vezetője és fanasztikus Brackó Csilla, Robby D tanítványa, munkatársa vett részt az alkotófolyamatban.A sok alkotótárs mellett rengeteg tapasztalt kolléga segíti az előadás létrejöttét, például Krisztiáni István és Czechmeister László szcenikus, Hajdu Gábor, Pásztor Géza és Farkas Máté hangmérnök, vagy Hordós András, aki speciális kellékeivel hitelessé teszi a különböző korokat és helyszíneket.

A Földrengés Londonban legfontosabb jellemzője, hogy nagyon sok ember precíz, pontos munkájából, a társulat és a színészek hiteles alakításából jön létre. Amellett, hogy nagyszerűen játszanak, megcsillogtatják egyéni képességeiket, énekhangjukkal, hangszeres játékukkal és tánctudásukkal teszik feledhetetlenné a Földrengés Londonbant.

„Életem egyik legszebb időszaka, mert igazi nagy harmóniában, rengeteget dolgoztunk egy olyan előadáson, amely üzenete arra biztatja a nézőket és mindannyiunkat, hogy együtt, tudatosan tegyünk a jövőnkért.” – fűzi hozzá Eszenyi Enikő.

Információk az előadásról ITT!


Szereplők: Bata Éva, Járó Zsuzsa, Szilágyi Csenge, Lukács Sándor, Hajduk Károly, Wunderlich József, Király Dániel, Lengyel Tamás, Gerő Botond, Csanádi Olivér, Jeney Márton, Medveczky Balázs e.h., Ember Márk e.h., Kútvölgyi Erzsébet, Gados Béla, Gilicze Márta, Tar Renáta, Kopek Janka, Zoltán Áron

Valamint: Gyöngy Zsuzsi, György László, Tóth Brigitta, Widder Kristóf, Viszt Attila, Fábián Anikó, Solti Csaba

Fotók: Dömölky Dániel