Finomságok őszre hangolva

Az alma és a tök most éli fénykorát. Szerencsére nemcsak csokiba tudod mártani vagy lámpást faragni belőlük: mutatunk néhány teljesen más, ugyanakkor isteni finom felhasználási módot mindkettőhöz!


Édes bundás alma


 Hozzávalók:

  • 4 egész alma
  • egy kis méz
  • dió, mogyoró, mandula ízlés szerint
  • 1 ek. zabpehely

Alaposan mosd meg az almákat és szúrd vagy vágd ki a közepüket, hogy megszabadulj a magoktól és a magháztól. Külön-külön tedd őket alufóliára, a közepüket pedig töltsd tele az összevagdosott dió-mogyoró-mandula keverékkel, plusz egy kis zabpehellyel. Csorgass mézet a töltelékekre, végül hajtsd az almák tetejére az alufóliát, hogy kis batyukat kapj. 180 fokon 20 perces sütés után olyan édes íze lesz, mintha karamellizálódott volna, szóval nasinak ideális ez a recept.


Töltött sült alma

Hozzávalók


  • 3-4 alma
  • 1 pohár liszt
  • tej (annyi, hogy sűrű palacsintatésztát kapj)
  • 2 tojás
  • egy kis cukor és fahéj
  • olaj a sütéshez

Készíts sűrű palacsintatésztát a lisztből, tejből és tojásból, ebbe szórj egy kis cukrot és fahéjat a pikánsabb íz kedvéért. Az almákat szabadítsd meg a közepüktől, majd vágd karikákra. Utána csak mártogasd bele őket egyesével a tésztába, süsd ki kevés olajon és máris készen vannak a mini almapalacsintáid.


Csillagtök paprikás

Hozzávalók


  • 1 csillagtök (patisszon)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • néhány karika kolbász
  • egy kis tejföl
  • só, bors, pirospaprika

A galuskához


  • 2 ek. liszt
  • 1 tojás
  • csipetnyi só

 

Hámozd meg a csillagtököt és kockázd fel. Hasonlóan járj el a vöröshagymával is, majd kevés olajon párold üvegesre, dobd rá a kolbászkarikákat, aztán néhány perc sütést követően jöhet rá a csillagtök, a szeletelt paprika és a kockákra vágott paradicsom. Picit sózd meg, tegyél bele egy kis pirospaprikát, borsot, ezután tedd rá a fedőt és fél óra alatt elkészül a csillagtök paprikás (csak ne felejts el időnként megkavarni).
Amíg fő az ebéded/vacsorád, keverj galuskatésztát a lisztből és a tojásból, majd szaggasd a paprikásba úgy, hogy az edényben kicsit félrehúzod a zöldségeket. Pár percig még főzd össze a kettőt, utána készen is vagy. Már csak némi tejfölre, joghurtra vagy kefirre van szükséged, miután tányérra szervíroztad a főztöd.

Szerző: Kovats Rea