Az alma és a tök most éli fénykorát. Szerencsére nemcsak csokiba tudod mártani vagy lámpást faragni belőlük: mutatunk néhány teljesen más, ugyanakkor isteni finom felhasználási módot mindkettőhöz!
Édes bundás alma
Hozzávalók:
- 4 egész alma
- egy kis méz
- dió, mogyoró, mandula ízlés szerint
- 1 ek. zabpehely
Alaposan mosd meg az almákat és szúrd vagy vágd ki a közepüket, hogy megszabadulj a magoktól és a magháztól. Külön-külön tedd őket alufóliára, a közepüket pedig töltsd tele az összevagdosott dió-mogyoró-mandula keverékkel, plusz egy kis zabpehellyel. Csorgass mézet a töltelékekre, végül hajtsd az almák tetejére az alufóliát, hogy kis batyukat kapj. 180 fokon 20 perces sütés után olyan édes íze lesz, mintha karamellizálódott volna, szóval nasinak ideális ez a recept.
Töltött sült alma
Hozzávalók
- 3-4 alma
- 1 pohár liszt
- tej (annyi, hogy sűrű palacsintatésztát kapj)
- 2 tojás
- egy kis cukor és fahéj
- olaj a sütéshez
Készíts sűrű palacsintatésztát a lisztből, tejből és tojásból, ebbe szórj egy kis cukrot és fahéjat a pikánsabb íz kedvéért. Az almákat szabadítsd meg a közepüktől, majd vágd karikákra. Utána csak mártogasd bele őket egyesével a tésztába, süsd ki kevés olajon és máris készen vannak a mini almapalacsintáid.
Csillagtök paprikás
Hozzávalók
- 1 csillagtök (patisszon)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- néhány karika kolbász
- egy kis tejföl
- só, bors, pirospaprika
A galuskához
- 2 ek. liszt
- 1 tojás
- csipetnyi só
Hámozd meg a csillagtököt és kockázd fel. Hasonlóan járj el a vöröshagymával is, majd kevés olajon párold üvegesre, dobd rá a kolbászkarikákat, aztán néhány perc sütést követően jöhet rá a csillagtök, a szeletelt paprika és a kockákra vágott paradicsom. Picit sózd meg, tegyél bele egy kis pirospaprikát, borsot, ezután tedd rá a fedőt és fél óra alatt elkészül a csillagtök paprikás (csak ne felejts el időnként megkavarni).
Amíg fő az ebéded/vacsorád, keverj galuskatésztát a lisztből és a tojásból, majd szaggasd a paprikásba úgy, hogy az edényben kicsit félrehúzod a zöldségeket. Pár percig még főzd össze a kettőt, utána készen is vagy. Már csak némi tejfölre, joghurtra vagy kefirre van szükséged, miután tányérra szervíroztad a főztöd.
Szerző: Kovats Rea