Finomak és hasznosak is – gyógyteák télre

Hetek óta tart a nyirkos idő? Úgy érzed, hogy már nincs energiád ahhoz, hogy egészséges maradj? Van néhány gyógynövény, amely segít, ráadásul elűzik még a rossz kedvet is.Már az is sokat segít, ha bármilyen meleg folyadékot iszol – ma már lehet kapni olyan gyógytea-keverékeket, amelyek „utánozzák” a grog ízét, szóval nem kell feltétlenül a forralt borhoz, rumos teához nyúlni – vannak alkoholmentes alternatívák, néha egészen meglepően olcsón.

Ha nem a meleg, hanem a gyógyhatás a lényeg, akkor érdemes eldönteni, mit akarunk. Az immunrendszer folyamatos erősítésére nemcsak a multivitaminokat, gyógycseppeket érdemes bevetni, hanem a reggeli rohanásban a nyugalom szigetét, egy csésze teát is. Ha erre nincs lehetőséged, akkor este, amikor már minden házimunkát elvégeztél és a munkahelyi stressz még dolgozik benned, megérdemelsz egy csésze jóféle teát – cseppet sem mellékes, hogy az erős immunrendszer a stresszel szemben is ellenállóbbá tesz.

Ezeket ajánljuk leginkább:

– közönséges kakukkfű

bazsalikom

– bíbor kasvirág vagy echinacea

– bodzavirág

Ezekből készíthetsz keveréket, mindegyikből 1-1 étkanállal felhasználva, egy kis üvegben összekeverve nagyjából egy hétre való adagot készíthetsz magadnak. Ha valamelyik nincs otthon, akkor egyet is választhatsz – önmagában mindegyik tökéletes. Egy csészényi forró vízhez egy kanállal forrázz le a füvekből. Ha van echinacea csepped, akkor azt is tehetsz a leírásban előírt mennyiségben a teához – vigyázz, csak akkor, amikor már nem forró, egyébként nem sokat ér!

Az időszak másik nagy réme az állandó torokfájás. Erre is van gyógyír, íme pár növény, ami segíthet:

– apróbojtorján/ közönséges párlófű

– orvosi zsálya

– izsópfű

– borsmenta

– kakukkfű

– lándzsás útifű

Amint látszik, a kakukkfű igazi nagyágyú, de ezek közül bármelyik növény önmagában is jó választás. Ha az előzőhöz hasonlóan keveréket készítesz, akkor szintén egy ideig nem lesz gondod a köhögés elleni csodaszerre. Amire nagyon vigyázz: a borsmentát 6 év alatti gyerekeknek nem szabad adni, így ha gyerekeknek készíted a keveréket, ezt az egy növényt inkább hagyd ki. Ugyancsak nem javasoljuk, hogy használd, ha magas a vérnyomásod.

 

Kipróbálnád, de nem akarsz belevágni otthon? Itt ajánlunk neked pár belvárosi teázót, ahol megtalálhatod a gyógyteákat is!

 

Ha tetszett, olvas bele ezekbe is!

Sztárok diétája: zóna diéta

Ajándékozz lekvárt Karácsonyra!

Öt emésztéskönnyítő gyógynövény