Fagy elleni gyógyír: beltéri sportok

Tudjuk, szörnyűek ezek a mínuszok, és azt is, hogy – bár kétségtelenül remek időtöltés naphosszat a puha takaró alatt kucorogni – előbb-utóbb ilyen zord időjárásban is igényli a szervezetünk, hogy mozogjunk egy kicsit.

A kevésbé mazochista alkatúaknak érdemes ezt lehetőleg fedett helyen abszolválni – például a mostanában egyre divatosabb beltéri sportok valamelyikével.

 

Lasertag

A paintball lövöldözős kistestvére több szempontból is optimálisabb jellemzőkkel rendelkezik rokonánál: egyrészt a lézeres megoldás miatt elkerülhetjük a lövedékek okozta kék-zöld foltokat, másrészt nem kell darabonként perkálni a munícióért. A lasertag egyébként a Star Trek-széria egyik kézzelfogható eredménye, tekintve, hogy az elődjében az 1979-es Star Trek Electronic Phaser Gun játékfegyvert tisztelhetjük.

A szimulációs harci- és stratégiajátékot általában kétféleképpen lehet játszani: a csapatépítő- és fejlesztő játék során a csapattársakkal közösen kereshetjük a kincset, amihez akadályokkal teli út vezet, de a várvédéstől a zászlócsatáig mindenféle verzió előfordul. Szerencsére már itthon is rengeteg olyan hely van, ahol kiélhetjük a harc iránti szenvedélyünket, csak bírjuk idegekkel és szusszal.

 

Falmászás

A beltéri falmászás egyike azoknak a csodás találmányoknak, amelyek lehetővé teszik, hogy egy, a természetben előforduló jelenséget a négy fal biztonságában is megtapasztalhassunk. Ha nem rajongsz túlzottan a vad természetért, vagy éppen szeretnéd először tornatermi körülmények között kipróbálni magad, mielőtt élesben is megmászol egy sziklát, akkor ez a te sportod.

Korántsem olyan nagy ördöngösség, mint amilyennek látszik, és a különböző pályavariációk miatt az a veszély sem fenyeget, hogy unalmadban kimászol a plafonon. Az sem utolsó szempont, hogy itt – az anyatermészetben tapasztaltakkal szemben – eséskor jóval puhább felületre érkezel, ráadásul arra is remek alkalom, hogy megszabadulj a tériszonyodtól. A feles kilók eltűnése és a Pókember-fíling pedig már csak hab a tortán.

 

Spinning

Az edzői vezetéssel zenére végrehajtott, csoportos teremkerékpározási tréning az utóbbi évek egyik új őrülete. Az ötlet egy amerikai kerékpárversenyző, Johnny G fejéből pattant ki, bár azóta már rengetegen követték a példáját és csináltak üzletet a szobabiciklizés továbbfejlesztett verziójából.

A hírek szerint az egyik legjobb kardio-edzésprogram, a térdszalag- és porcproblémákkal küzdők is nyugodtan választhatják, az úszás mellett ugyanis ez a másik olyan mozgásforma, amely során egyszerre óvjuk és erősítjük a térdünket. Az előnyei közé tartozik még, hogy a keringésre is jó hatással van, növeli az állóképességet, emellett állítólag a leghatékonyabb zsírégető sport a teremben végezhető mozgásformák közül.