Ezt viseljék a fiúk a nyáron

2016 nyarának, mint minden szezonnak, megvannak a saját trendvonalai. Bár akkora változást nem tapasztalhatunk a tavalyi irányokhoz képest, érdemes odafigyelni a főszabályra: a kevesebb több.Idén, első körben a földszínekre érdemes odafigyelni – azaz a barnára, zöldre és a palettában egyre fontosabbá váló mélykékre. Persze az örök fekete-fehér-szürke hármassal sem lehet mellé lőni, de a pár éve olyan népszerű neonos és feltűnőbb színeket érdemesebb kerülni. A lényeg a természetesség és a letisztultság. Megtörni nem érdemes még egy feltűnőbb Nike Airrel sem – idén az egység dominál.

Floral + Bermuda


Tavaly már igencsak elterjedtek a virágminták, mely sajnos nagy divatbakihoz is vezetett túlkapás szinten olasz részről – ezt nevezzük Gucci-effektusnak. Az irány ellenben teljesen jó, és amennyiben nem öltjük magunkra a teljes Füvészkertet, szerelésünk kellemes összhatást kelthet. A lényeg, hogy érezzük a mértéket: érdemesebb csak pár minimál dizájnnal megáldott pólót beszerezni, amiben nagy segítségünk lehet a fastfashion. Nem érdemes túlkapni, hiszen a lényeg pont a természetesség és a letisztultság.

A nyáron a virágmintás darabok kifejezetten jól kombinálhatóvá vállnak a rövidnadrágokkal, melyeknél két új irányt is köszönthetünk. Az egyik említett vonal a tengerészkék színtrendé. Egy kifejezetten kellemes színről beszélünk, ami nem rúg át feketébe, mégsem olvasztja meg az ember szemét feltűnésével, emellett még jól is kombinálható.

A másik fontos vonal a jogging lerövidülése. A melegítő hatású, szűkebb szabású nadrágok utcai viselete már jó ideje elterjedt, de eddig főleg csak hosszú verzióban találkozhattunk, idén ellenben már rövidebb verzióit is bátran viselhetjük. Főleg a basic színekre érdemesebb hajazni – vagy akár kifejezetten a navy blue-ra. Fontos szabály idén a shortoknál, hogy ne legyenek túl rövidek: ha éppen a térd felett megáll tökéletes, de ha már combközép fölé ér könnyen emlékeztethetsz egy kiöregedett amerikai tesitanárra.

Zara


Woven


A legérdekesebb új irány cipők terén a woven. Egy egyszerű, letisztult stílusról beszélünk, ami mégis meg tudja hozni a kellő feltűnést. Lényege az adott szövetek (bőr, műbőr, vászon stb.) összeszövése egy alsó rétegen kockás mintázatot és egy egyedi küllemet adva lábbelinknek. Főleg sliponok és tornacipők esetében találkozhatunk vele, de érdemesebb körbenézni, hiszen pár fastfashion márkánál már futócipőknél is találkozhatunk a stílussal. Színekben jobb megmaradni a fekete-fehér-szürke szentháromságban, hiszen már önmagában is feltűnő a darab, így nem ajánlott túlzásba vinni.

Converse


Swimwear


Ahogy jön a meleg, elkezdődik a strandszezon is és oda kell figyelni fürdőviseletünkre is. A 2000-es évek elején elkezdtek elterjedni a térdig érő fürdőnadrágok, amik valljuk be, bár sokat takartak nem voltak a legpraktikusabb viseletek úszás szempontjából, ellenben a fecske nem mindenkinek az esete. A kellemes középút a shortoknál nem ajánlott, itt viszont teljesen megengedhető „testianárrövidség”, amiről előbb már ejtettünk néhány szót. Combközépig bőven érhet, de akár rövidebb is lehet – színekben pedig már választhatunk feltűnőbb darabokat. Kéktől, sárgán át egészen a pirosig nincs megállás, a mintákat ellenben kerüljük. Egyszerű basic, letisztult darabok az ajánlottak.

H&M


Napszemüveg


A már jól ismert szögletes szemüvegek idén sem koptak ki. Egyszerű és praktikus viselet, ami szinte mindenkiben jól áll – persze a keret vastagságától függően. Érdemesebb olyan darabokat keresnünk, melynek kerete már kellemesen eltűnik a lencse alsó részén, de kedvenc pár éves darabod is tökéletes lehet.

Érdekes irány, hogy hajtunk a lekerekedés felé. A négyzetes keretből lassan kerek lesz, és az átmeneti darabok kifejezetten izgalmas hatást keltenek. A bátrabbak már próbálkozhatnak teljesen kerek szemüvegekkel, de feltételezhető, hogy annak jövőre jobban szezonja lesz a férfidivatban – a nőknél ellenben már idén is láthatjuk.

 Bershka

Egyed Mátyás (styleguy.blog.hu)