19. alkalommal választották meg az év fagylaltját. A versenyen idén 84 különböző íz küzdött meg egymással. A győztes alkotást többek között Liptai Claudia és Ördög Nóra választotta ki.
Az országos gasztroversenyt idén Szegeden rendezték meg. Az ítészek jól ismert arcok voltak. Liptai Claudia és Ördög Nóra mellett Segal Viktor, a Magyar Bocuse d’Or Akadémiai tagja, Botka László, szegedi polgármester, Tarján Zsófia és Lázár Tibor, a Honeybeast együttes tagja és Marko Krivokapics, a Mol-Pick Szeged másodedzője döntöttek az édességek sorsáról.
A legkülönbözőbb ízű jeges csodákat, például a zöld teás meggy vagy áfonyás-diós gorgonzolás gombócok közül válogathatott a zsűri. A glutén- és laktózmentes fagylaltok sem maradtak ki, de akadt almaecet felhasználásával készült finomság is.
A győztes a Vezúv fantázianevet viselő kreálmány lett, Hiczkó Henrietta, a budapesti Nándori cukrászda cukrászának alkotása. A tejalapú, karamellás ízű fagylaltból a csokoládé sem hiányzik. Henrietta a párja tanácsára még pár meggyszemet is csempészett a gömbök belsejébe. A cukrász nagyon örült az elismerésnek, főleg, hogy a verseny előtti napon még lázasan vásárolta a fagylalt hozzávalóit.
A tortarajongók se búslakodjanak
Nemcsak az év fagylaltját jelentették be tegnap Szegeden, de a Magyarország tortája versenyének három döntősét is nyilvánosságra hozták. A dunaföldvári aranyoskörte torta, a salgótartjáni Őrség zöld aranya és zuzorka nevű desszert fog megküzdeni a győzelemért.