Európa legszebb karácsonyi vásárai

Van valami különleges az ünnepi időszakban, amitől Európa nagyvárosai újra régi klasszikus hangulatukban fürödnek. A legnagyobb turistacélpontok varázsbirodalommá változnak, olyan látvánnyal, illatokkal és ízekkel, amikből üvölt a karácsony. Budapest legfőbb adventi vásárait már összegyűjtöttük, most jöjjön egész Európa!

Brüsszel, Belgium


Késő novembertől egészen január 1-ig nyitva áll Brüsszel nagy karácsonyi vására, amit 2002 óta rendeznek meg, az alig több mint tíz év alatt pedig hamar világsiker lett belőle. Ma már több mint 240 európai kézműves kínálja itt a legjobb ajándékokat és a legfinomabb majszolnivalókat, köztük a croustillionst, egy szezonális fánkfajtát és a caricolest, vagyis a kürtöskalácsot. Persze ha már Belgiumban vagyunk, el ne hagyjuk a The Plaisirs d’Hivert (A tél gyönyörei) csokoládé nélkül!

Koppenhága, Dánia


Maga a Tiffany’s tervezi meg azokat a formákat, amiket követve felteszik a négy mérföldnyi karácsonyi égősort a Tivoli Gardenben, ezzel az egész világ egyik legszebb ünnepi fényáradatát megteremtve. A csatornák mentén és a történelmi negyedekben több ezer árus kínálja karácsonyi portékáit. Ha pedig Dániában dánul akarunk viselkedni, kövessük Nissert, a Télapó szokásosnál huncutabb törpéjét vagy igyunk egy kis forralt borhoz hasonló gloggot!

Drezda, Németország


Bár ez a legrégebbi német fesztivál, mégsem ettől lett a leghíresebb karácsonyi rendezvénysorozat Németországban. A drezdaiak ugyanis azzal tették híressé karácsonyi fesztiváljukat, hogy ennek keretein belül hordoznak körbe egy négy tonnás karácsonyi süteményt, a gyümölcsből készült Stollent, amiből aztán minden látogató kap egy-egy darabot. A süteményt általában a csinos Stollenmädchenek kísérik útján.

London, Anglia


Londonnál nem igazán beszélhetünk különálló karácsonyi vásárról, hiszen valójában az egész város egy gigászi karácsonyi vásárrá változik.  A Trafalgar téren gigászi karácsonyfát állítanak, a Regents és Oxford sétálóutcák pedig természetesen tömve vannak a karácsonyi meglepetésekkel. A Hyde Parkban igazi téli csodaországot építenek, ami nem csak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is igazi élmény.

Prága, Csehország


A 100 torony városa Európa egyik legkedvencebb fővárosa, így természetesen cseh barátaink különösen koncentrálnak városukra karácsonykor is, nehogy csalódást okozzanak a beáramló turistáknak. Érdemes ellátogatni a Wenceslas és az Öreg torony terekre, ahol a Vörösmarty térhez hasonló világ vár ránk, rengeteg árussal, finomsággal és forralt borral.

Róma, Olaszország


Bár a legtöbbször alapvetően nyári célpontként gondolunk rá, valójában télen is tartogat meglepetéseket az Örök Város, ráadásul aki nem bírja a hideget, itt valamivel kellemesebb hőmérsékleten élvezheti a karácsonyi fényeket. A Szent Péter Bazilikánál mindenképpen nézzük meg a felállított betlehemet, amit a világ legszebbjének tartanak. A karácsonyi vásárok közül a Piazza Navonán találhatót érdemes meglátogatni, ott pedig megkóstolni a ciambelle-t, egy pizza nagyságú fánkot.

Salzburg, Ausztria


A világ talán legnagyobb múlttal rendelkező karácsonyi vásárát látogathatjuk meg Salzburgban, mely valamikor az 1400-as években fogadta első látogatóit. Ettől függetlenül nem kell nagy felhajtásra számítanunk, csupán 85 bódénak biztosítanak helyet, a mennyiség helyett a minőségre helyezve a hangsúlyt.  A város központjában található vásáron mégis olyan karácsonyi hangulat elevenedik meg a gyönyörű környezet által, ami máshol sehol.

Bécs, Ausztria


Szezononként hárommillió látogató nem tévedhet! A Rathausplatzon található Christkindlmarkt sokak szerint maga A Karácsonyi Fesztivál, főleg azért, mert a szervezők szigorúan próbálják tisztelni a hagyományokat, igazi eleganciát adva a rendezvénynek. Mindez a minőség fellelhető a bódékban található portrékáknál is.