Enni stílusosan is lehet – főleg, ahogy Lakatos Márk csinálja!

Lakatos Márk kapcsán elsőként a ruhákra, divatra gondolhattunk. Eddig. A stylist új fába vága a fejszét, és bebizonyította, enni is lehet stílusosan.

Alig pár hete nyílt meg egy belvárosi piacon Lakaros Márk bisztrója, a Lakatos Műhely, mégis olyan, mintha mindig is ott lett volna. Piros-fehér kockák falak és székek, piros fazekak és sok-sok oldschool kiegészítő, egyszóval egy retró magyar csendéletet láthatunk – természetesen egy stílusos értelmezésben.

Na és persze az innen áradó mennyei illatokat is sokban hozzáadnak a hely varászához. A Műhelyről és a stílusról Lakatos Márkkal beszélgettünk.

– Eddig stylistként gondolhattunk rád. Minek köszönhető ez a nagy váltás?

– Mindig is foglalkoztatott a gasztronómia, de ez nem is csoda, hiszen mind a négy nagyszülőm vendéglátós volt. Olyannyira, hogy az egyik kvázi street foodot csinált Agárdon a pecsenyesütőjével. Gyerekkoromban nagyon sokat voltam ott, kolbászt sütöttünk, disznót vágtunk, mindig kuktáskodtam a nagyik mellett. Ezután idegenforgalomban dolgoztam, ekkor a külföldieknek azt mutattam meg, mit érdemes itt enni, milyen is a magyar konyha.

– Van valami közös a divattanácsadásban és a főzésben?

– Azt gondolom, hogy az életstílus sok mindent magába foglal. Az öltözködést, az étkezést, az utazást, a zenehallgatást. Mindent lehet stílusosan csinálni, az étekést is. Nem hiába mondják, hogy az vagy, amit eszel. Meghatároz minket az, amit eszünk.

– Téged hogyan határoz meg a műhely? Mit árul el rólad?

– Azt, hogy szeretek kísérletezni, szeretem a tradicionális ízeket megújítani, váratlan párosításokkal kísérletezni. Az emberközpontú vendéglátásban hiszek, abban, hogy beszélgetni kell a vendégekkel, kedvesnek kell velük lenni, és fontos, hogy lássuk a közvetlen visszacsatolásukat.

– Miért pont a Hold utcai piacon nyitottátok meg az éttermet?

– Azt hiszem, ez a város egyik legizgalmasabb környéke. A piacon nagy választék van a sok kis étkezőkből. Szeretem a fine diningot is, de szerintem mi itt sokkal jobban megtaláljuk a közös hangot a vendégeinkkel, akik a közelből járnak hozzánk, és sokuk visszatérő vendég.

– Mit kínáltok nekik?

– Elsősorban kolbászainkat, amivel sok fesztiválon megfordultunk már, és be is vált. Készítjük sertésből, csirkéből, fácánból és vadból is, 4-5 fajta ízesítéssel. Az is fontos, hogy az éeteleink egészségesek legyenek. Sok hölgy vásárlónk csak glutén- és laktózmentes ételeket eszik, amit nálunk is megkaphatnak. Még arra is ügyelünk, hogy a gluténmentes kenyeret más rostélyon pirítsuk, mint a fehérkenyeret.

– Azt mondtad, szeretsz kísérletezni. Hogyan gondoltad újra a magyaros ételeket?

– Nem szeretem az újragondolni kifejezést, nem akarunk feltétlen mindent megújítani. Azt főzzük, amit szeretünk, és úgy, ahogy szeretjük. A paprikás krumpli például szinte főzelékszerű, kápiakrémet rakunk bele, a krumplit külön sütjük, kacsazsírral. Ügyelünk arra, hogy szép legyen a látványa az ételnek, hiszen a vendégek ez alapján döntenek. Az illat is nagyon fontos, de a kolbásszal könnyű dolgunk van. Grillel sütve messziről idecsábítja a vendégeket.

– A főzés mellett azért a divatra is jut még időd?

– Igen, nyáron egy divattábort indítunk a kislányoknak. Színekről, formákról, divatról, selfiekészítésről, Facebook és Instagram profil megalkotásáról, szóval nagyon sok mindenről fognak tanulni. Ezért nem csak én fogok oktatni, hanem abszolút profi és felkészült kollégák. Azért vágtunk bele ebbe a táborba, mert úgy gondoltuk, a mai lányokat nagyon érdeklik ezek a témák, és izgalmas lenne elindítani egy erről szóló elfoglaltságot.

– Hogyan tudsz egyszerre ennyi dologra figyelni? Hogyan osztod be az idődet?

– Pórbálok minden nap itt, a Műhelyben lenni dél és 2 óra között, mivel törekszem arra, hogy közvetlen kapcsolatom legyen a vendégeimmel.

– Rejtegetsz még valamilyen attrakciót a nyárra?

– Július 4-én és 5-én Monte Carloban egy egyórás tánc showt csinálunk Európa egyik legizgalmasabb show színpadán, a Rod Stewart utcán. 26 táncos lép fel, 400 jelmezzel, aminek a művészeti vezetését én csinálom.

Úgy tűnik, Lakatos Márk mindig tud újat mutatni, és bebizonyítatta, hogy stílusérzékkel minden vállalkozást sikerre lehet vinni. Aki nem hiszi, kóstolja meg a Lakatos Műhely kolbászait. Minket már meggyőzött.