Öt emésztéskönnyítő gyógynövény

Nem akarsz sok száz – esetleg több ezer – forintot küldeni emésztést elősegítő gyógyszerekre? Íme néhány természetes alternatíva.



Alapigazság, hogy nem véletlenül fűszerezzük és nem véletlenül azzal fűszerezzük ételeinket, amivel. Nemcsak a jó íz, hanem az emészthetőség is fontos. Egy vad vagy disznóhús elég nagy kihívást jelent  a gyomornak, el is bíbelődik vele vagy 8 órát, de jobb, ha megkönnyítjük a dolgát…

A rozmaring, a bazsalikom és a zsálya kedvelt fűszernövények, de mindegyikük a nyálkahártyákra is jótékonyan hat – így a gyomor és a bél falára is. A majoranna és a rozmaring ráadásul puffadás gátló is, így a kellemetlen mellékhatások is egy csapásra megszűnnek.   És persze mindegyikből főzhetsz teát, vagyis egy evőkanálnyi mennyiséget leforrázhatsz 2 dl vízzel, majd 3-5 perces áztatás és leszűrés után már ihatod is. Nem garantáljuk, hogy az így kirobbanóan jó lesz, de a hatás elmaradhatatlan.

Ha nagyágyú kell, a köményt javasoljuk, ugyanígy teában, de macskajaj tüneteinek enyhítésére, hányinger eltüntetésére is van egy jó köményes receptünk: sima köményleves. 2-3 evőkanál olajon 1 evőkanál lisztet piríts le, tegyél bele egy teáskanál őrölt köményt, ugyanennyi paprikát, ha picit odakapott, folyamatos keverés mellett öntsd fel hideg vízzel. Jöhet bele só, bors, forrás után készen is van. Akár pohárból is kortyolhatod, de ha éhes vagy, egy-két felvert tojást is csorgathatsz bele – készen is van a tojásleves. Átmelegít, és mégis kerül beléd valami kis kalória…

Itt olvashatsz a gyógynövényekről bővebben is:

Fűben-fában: kömény

Fűben-fában: rozmaring

Fűben-fában: bazsalikom

Fűben-fában: zsálya

Fűben-fában: majoranna