Elmarad az idei Filmszemle

Elegendő hazai gyártású film híján az idén a Magyar Filmszemle helyett az elmúlt száz év legjobb magyar filmjeiből válogató Filmnapokat tartanak az Uránia moziban.

Elmarad az idei Magyar Filmszemle. Janisch Attila, a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára a Klubrádiónak nyilatkozva elmondta, ez az első olyan év, amikor azért nem tudják megrendezni az ország legnagyobb, nemzetközileg is elismert filmes mustráját, mert nem készült elég film – így nincs miből összeállítani a versenyprogramot.

A Filmszemle helyett Filmnapokat tartanak az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A február 1-3. között megrendezésre kerülő fesztiválon összesen 34 vetítést tartanak; a programot a magyar filmművészet elmúlt száz évének legjobb filmjeiből állították össze.

A rendezvénysorozatot a „filmhang és a filmzene” jegyében szervezik – mondta el Buglya Zsófia, a filmszínház munkatársa az MTI-nek. A programban valódi némafilm-ritkaságok is szerepelnek majd, a „legfiatalabb” vetítésre kerülő alkotás Pálfi György Final Cut – Hölgyeim és Uraim című munkája lesz.

A rendezvényen Tarr Béla A torinói ló című filmjét is megnézhetik az érdeklődők – olyan emblematikus alkotásokkal egyetemben, mint Szomjas György Kopaszkutyája, Koltai Róbert Sose halunk megje, a Nimród Antal Kontrollja, Fligeauf Benedek a Dealerje, Mundruczó Kornél Johannája, Xantus Jánostól az Eszkimó asszony fázik, vagy Jancsó Miklós Még kér a nép és Makk Károly Szerelem című alkotása.

A rendezvényt szakmai programok színesítik majd: a pódiumbeszélgetések során olyan témákat igyekeznek körüljárni a résztvevők, mint a mozgóképes archívumok jelene, illetve a magyar filmhang jelene és jövője. A filmnapokon Filmslágerek című műsorával a Hot Jazz Band is fellép, a némafilm-ritkaságokat élő zongorazenével kísérik majd.

(Forrás: MTI, Klub Rádió)

 

Tetszett a cikk? Olvasd el ezeket is!

Három Golden Globe-ot nyert a Nyomorultak

A Budapest Film ajánlja: A kezelés

Békategóriába zárva – a FUNZINE filmajánlója