Életműdíjjal jutalmazták Makk Károlyt

A magyar filmtörténet egyik legjelentősebb alakja, Makk Károly kapja 2016-ban a Jameson CineFest életműdíját. 

Makk Károly a magyar film egyik legjelentősebb alakja. Hosszú pályafutása szinte csak szuperlatívuszokban írható le: ő készítette minden idők legjobb magyar filmjei közül jó néhányat.

A legnagyobbakkal dolgozott együtt többek között Illés Györggyel, Tóth Jánossal és Szécsényi Ferenccel. Elég a Ház a sziklák alatt (1958), a Megszállottak (1961), az Elveszett Paradicsom (1962), a Szerelem (1971), az Egymásra nézve (1982) képkockáira gondolni, máris sorsok és történetek tucatjai elevenednek meg, a magyar múlt és jelen, az igazi, személyesen megélt történelem eseményei.

Ilyen filmek, képkockák és színészarcok által is kapcsolódunk az országhoz, ahol születtünk. Ugyanakkor e művek nem csak a hazai közönség számára emlékezetesek, hanem nemzetközileg is ismertté tették Makk Károly nevét. Elmondott néhány történetet, amiket csak itt lehetett megcsinálni, de univerzálisak, mindenkihez szólnak és mindenki érti őket.


Cannes visszatérő vendége

A Liliomfi 1955-ös cannes-i premierje és a felújított Szerelem 2016-os Cannes Classics-beli bemutatója egy világkarrier állomásait is kijelöli, a zsűri díjával (Prix du Jury, Szerelem, 1971), Oscar-jelöléssel (Macskajáték, 1972), Christopher Plummerrel, Maggie Smith-szel, Michael Gambonnal és más világsztárokkal közösen forgatott filmekkel. És természetesen a felejthetetlen magyar színészarcokkal: Darvas Ivánnal, Krencsey Marianne-nal, Törőcsik Marival, Pálos Györggyel, vagy éppen Psota Irénnel.


Makk Károly filmek a Cinefesten

2016.09.16.  18:00  – Béke terem 

Az Egymásra nézve és a Szerelem DVD-változatának bemutatójára Fazekas Eszter szerkesztő közreműködésével kerül sor.

Szerelem – Mesterkurzus – filmvetítés és beszélgetés

A Szerelem vetítése után Báron György beszélget Makk Károllyal.