Elektronikus dobbanások a város szívében – Electronic Beats // Akvárium klub élménybeszámoló

A Berlinből indult európai elektronikus zenei fesztiválsorozat, az Electronic Beats budapesti hajtása idén szintet lépett és egynapos, egy helyszínre korlátozódó eseményből kétnapos, többhelyszínes városi fesztivállá terebélyesedett.

Az október 16-án és 17-én megrendezett Electronic Beats két központi helyszínéül az A38 és az Akvárium klub szolgáltak, nekünk pedig volt szerencsénk lenézni péntek este az utóbbi felszíni medencéje alá, hogy végre közelebbről is megismerkedhessünk az őszi fesztiválhangulattal.

Megérkezésünkkor, miután megállapítottuk, hogy van valami bauhaus-os az Akvárium belsejének kiképzésében, rögtön be is vettük magunkat a Nagy Hallba, ahol éjfél tájékán még csak lézengtek az emberek. Az előétel szerepét a magyar S. Olbricht melankolikus house-absztrakt technó keveréke töltötte be: amilyen obskúrusnak hangzik, valójában ugyanannyira könnyed is volt, abszolút nem feküdte meg az ember gyomrát, viszont jól meghozta az étvágyunkat a szibériai techno-királynő, Nina Kraviz zenéjéhez. A fogászati szakmát a DJ-zésért hátrahagyó irkutszki szépség kecses alakja hajnali kettő körül rajzolódott ki már egy egész szépszámú tömeg előtt (de inkább ne finomkodjunk: konkrétan levegőt venni is nehéz volt, olyan sokan gyűltek össze a színpad előtt). Egy perccel később Kraviz kisasszony bele is csapott a beatekbe, a terem atmoszférája pedig abban a pillanatban változott meg: karakteres, mégis misztikus zenéjében keverednek a techno, house, acid és hip-hop elemek, ehhez pedig aznap este kísérőként csatlakozott az Akvárium frenetikus látványtechnikája – szavakkal szinte leírhatatlan az a varázslat, aminek két órán keresztül a szemtanúi lehettünk. Annyi biztos, hogy felejthetetlen, nem mindennapi élmény volt.

Az est záróakkordjaként Subotage, a hazai techno szcéna egyik jelentős alakja tisztelte meg a zenerajongó éjjeli baglyokból álló, kissé megritkult közönséget: Subotage persze nem hagyta zavartatni magát, és kőkemény, hajnalig tartó csapatásba kezdett, amivel az utolsó szuszt is kihajtotta a jelenlévő táncoló tömegek tüdejéből.