Egyél zsírt! – dödölle

Most már nem mindenki néz értetlenül, amikor az „Éliás, Tóbiás…” kezdetű nótát énekeljük. De biztos, hogy tudod, mi az a dödölle, vagy csak azt hiszed?Pár évtizede még bámultunk Mici nénire ének órán, mondván: oké, de mi az a dödölle. Lehet, hogy oké nem volt a mondatban, a lényeg azonban ugyanaz: azt sem tudtuk, eszik vagy isszák. Mára ez megváltozott, főleg a gasztroturizmus térhódításával. Hiszen egy-egy – esetleg ráadásul még gazdaságilag is hátrányos – terület fellendülését is hozhatja egy jól megválasztott gasztrofesztivál, pláne több.

A dödölle olyan egyszerű tájjellegű étel, amelyet régen az egyik alap paraszti ételként ismertek, sőt, az egyik olyan étel volt – például a puliszka mellett –, amelyet a legegyszerűbb összetevőkből össze lehet dobni.

Fél kiló sós vízben főtt krumplival indul a recept, amelyet benne hagyunk a főzővízben, ebben összetörjük, majd félrehúzva a tűzhelyről elkezdünk lisztet szitálni hozzá, állandó kevergetés mellett. Nagyjából negyed kiló kell ahhoz, hogy még dagasztható, egyben összeálló massza legyen. Ha már kellőképpen elfáradtunk, itt az ideje, hogy egy serpenyőben egy-két fej vöröshagymát apróra feldaraboljunk, és üvegesre pirítsunk. Hagyományosan olvasztott zsírba mártott evőkanállal, ha kevésbé kalóriadúsan akarod csinálni a dolgot, akkor olvasztott margarinba/vajba megforgatott kanállal kis adagokat kiszaggatva a pirított hagymára kell adagolni, jól megforgatni a zsiradékban. Az egészet egy nagy tepsibe kell önteni, vigyázva arra, hogy mindenhová kerüljön zsiradék. Esetleg még egy fej hagymát rá lehet szelni a galuskákra, majd mehet takaréklángra a sütőbe. A pirított hagymához lehet pirospaprikát is tenni, a tepsibe került halmokra pedig lehet bőven merni a tejfölt. Vagy akkor, amikor kész van…

Az étel lehet egytálétel, de vadhúsok mellé köretként is adják. Kinek hogy tetszik, de a leírásból látható, hogy nem egy welness-menübe illeszthető program, így aztán inkább köretként javasoljuk…

Magyarországon Nagykanizsa a dödölle „fővárosa”, ahol bor- és dödöllefesztivált tartanak minden évben, sőt, 2006-ban a legtöbb elkészített adag dödöllével be is kerültek a Guinness rekordok könyvébe.