Egy bikaerős e g y b i k a

Ha Eger, akkor bikavér. Node lehet ezt úgy is, hogy ne fejeljük le a boroshordót unalmunkban… 

Az egri lankákon vált Hungarikummá a bikavér, ráadásul az Egri Bikavér lett Magyarország első eredetvédett bora. A modern bikavér testes, fűszeres, gyümölcsös, szép savszerkezettel rendelkező, közepes-magas csersav- és alkoholtartalmú, hosszan eltartható, a palackban fejlődni képes bor. A magas minőségű, modern bikavér termeléséhez gyökeres változtatásokra volt szükség mind a szőlőtermesztés módszerei, mind pedig a borkészítési technológiák területén. Az egri bikavér az egri borvidéken termelt többféle kékszőlőfajta borából készülő borházasítás, amelyben meghatározása szerint egyik szőlőfajta borának karaktere sem dominálhat.A  Hagymási Pincészet szívügyének érzi, hogy az egri borvidék hagyományos borait, így az Olaszrizlinget, a Kadarkát és az Egri Bikavér mellet immár az Egri Csillagot is az eredeti és a borvidék adottságaiból eredő legjobb minőségben valamint stílusban megtermelje. A Hagymási Generation 2 a Hagymási Pincészet új, fiatalos vonala, egy olyan – egyelőre 3 tagú: e g y f e h é r, e g y r o s é, e g y b i k a – válogatás, amely elsősorban a fiatal borfogyasztókat célozza meg. Dizájnjában letisztult, világos üzenetű boros címkékkel megáldott borokról van szó, amelyek közül a legismertebb az e g y b i k a, amely 2010-ben már aranyérmet nyert a Páneurópai Vörösborversenyen. Hagymási Tamást 2011-ben a borfogyasztók javaslata alapján Az Év Fiatal Borászának jelölték.

Az e g y b i k a sikersztorija nem jöhetett volna létre, ha nincs a Facebook: nevét ugyanis a pincészet rajongói oldalán posztolók szavazatai alapján választották – mint ahogy a címkét is itt tesztelték először.

Az e g y b i k a számokban: 40% Kékfrankos, 30% Kadarka, 15% Cabernet Franc és 15% Pinot Noir. A bikavérek közül a könnyedebb kategóriába tartozik, fogyasztását ennek ellenére mégis a vad- és marhahúsból készült, fűszeres ételekhez ajánljuk. Kiváló kísérője lehet például egy ízletes pörköltnek, marhasteaknek, pecsenyének.