Édesem – az otthon melege süteménybe gyúrva

Szeretünk enni. Finomat enni pedig egyenesen imádunk. Ezért kerestük fel az Édesemet, és beszélgettünk el a cukrászda megálmodójával, Márk Szonjával.

A Millenáris mögött megbújó Édesem egy igazi kincsesbánya az édesszájúak számára, nem hiába foglalt el cukrász válogatásunk első helyét. Hogy mitől is ilyen különleges ez a hely, és mi a fantasztikus sütemények titka Márk Szonja, a hely tulajdonosa árulja el nekünk.


Több éven át újságíróként dolgoztál.  Hogy kötöttél ki a cukrászatnál?

Nagyon korán elkezdett foglalkoztatni az újságírás, gimnazista koromtól pedig mindent erre a lapra tettem fel. Több évig dolgoztam újságíróként, a változás akkor történt bennem, amikor gyesre mentem. Azelőtt is vezettem háztartás, de ekkor kicsit átalakult a világom. Ekkor jöttem csak rá, hogy mennyire jó dolog másokat etetni, és mennyi örömömet lelem ebben.


Hogyan váltál hobbicukrászból profivá?

Először csak otthon, kedvtelésből sütögettem az ismerőseimnek, aztán mikor elkezdtem komolyabban foglalkozni vele, elvégeztem egy szakiskolát, cukrászként is dolgoztam. Főként azonban könyvekből tanultam, magamtól, autodidakta módon.

…és végül megszületett az Édesem. Milyen cukrászdát akartál nyitni?

Az az alapelvünk, ami t a bejárat fölé is írtunk: „Éjjel megálmodom, nappal megsütöm.” Azt sütjük, amihez kedvünk van, nálunk nincs két egyforma nap. Sokkal kreatívabb az itteni munka, mint egy klasszikus cukrászda esetében.


Honnan jön az inspiráció?

Attól függ, hogy éppen mit sütök, hogy milyen friss gyümölcsök vannak, milyen alapanyagból tudok szépet venni, vagy hogy éppen mit olvasok, milyen receptek ihletnek meg.

Mi volt a legjobb ötleted?

Nagyon jó dolognak tartom, hogy fagyi helyett jégpopot árulunk. Ebben a jégkrémben nincs semmilyen mesterséges anyag  vagy színezék.


Egyre népszerűbb téma a gasztronómia, viszont a street foodra mellett a cukrászdákra talán kevesebb figyelem esik.

Igen, ez tényleg így van, a cukrász vonal nem olyan erős a gasztronómiában nálunk. Nem tudom, ennek mi lehet az oka, nagyon sok kiváló cukrász van Magyarországon, akik tudnak újat mutatni a szakmában.

Neked ki a kedvenc cukrászod?

Mihályi László, akinek Vácon van egy remek cukrászdája, a Desszert Szalon.

Hogyan definiálnád az Édesemet a magyar cukrászdák között?

Házias modern konyhaként szoktam jellemezni magunkat. Ez az, ami hozzánk közel áll, és amiben jók vagyunk.  Házias sütiket csinálunk, profi módon elkészítve. A cél az, hogy az íz világa és a jellege is olyan legyen, mintha a nagymamád sütötte volna. Nekem ezek a sütemények idézik meg az otthon melegét, ezeken látszik csak igazán, ha valaki szívvel-lélekkel készítette.


Akkor nálatok szó sincs a glutén, laktóz, cukormentes édességekről?

Engem ez az irány nem igazán foglalkoztat. Gluténmentes édességeket szeretek csinálni, mert ha kihagyom a lisztet, érdekesebb textúrákat kapunk. Nem szeretem a mesterséges cukorpótlókat, nem is bízom bennük. Kerüljük viszont a mesterséges anyagokat, például a pudingot is házilag készítjük, nem használjuk a por változatot.

A sütés mellett még blogot is vezetsz, ami természetesen a süteményekről szól…

Mostanában nagyon kevés időm jut a blogírásra. Az írói vágyaimat a süteményes könyvemben éltem ki, ami most ősszel fog megjelenni a Boook Kiadónál.  Azok a receptek lesznek benne, amik már az Édesemben beváltak, és nagyon sokan megszerették.

A szakácskönyvön kívül mit várhatunk tőled a jövőben? Milyen ízekben gondolkodsz az ősszel?

Visszatér a gesztenye, a birsalma, a füge és a gránátalma. Utóbbiból már ma is gyönyörűeket láttam a piacon.

 …mi pedig már alig várjuk, hogy megkóstolhassuk a belőle készült finomságokat az Édesemben!