Édes történetek – Rigó Jancsi

Rigó Jancsi, Isler, Dobos torta, mindenki ismeri ezeket a hagyományos és nagyon finom süteményeket. Valami rémlik is, hogy volt ott valami prímás, meg szerelem, meg úttörő magyar cukrászat és hasonlók, de az információk általában feloldódnak a cukormázban és összekavarodnak, ahogyan átadjuk magunkat a sütemények élvezetének. Megpróbálunk kicsit rendet tenni most a fejekben és elmesélni a sütemények történetét. Első rész.

Rigó Jancsi. Talán az ő sztorija forog leginkább a köztudatban, ebből maradt meg a legtöbb információmorzsa. Volt itt szerelem, asszonyszöktetés, zene, minden, ami már a 19. század végén is izgatta az embereket.

Rigó János 1858. augusztus 23-án született Pákozdon, zenész roma családba. Már ötévesen kiderül elképesztő tehetsége, így gyorsan ismert lett a környéken, apja bandájában muzsikált már tízéves korától. 15 évesen Kaposváron, majd alig 10 évre rá már az Andrássy úton muzsikált. Hamar népszerű lett a „pesti úri társaságban”, ahol már nemcsak a húrokat, de a hölgyek szívét is bűvölte. Népszerűsége Európa számos nagyvárosába eljuttatta bandájával, többek között Párizsba is 1896-ban. Itt kezdődött az a kalandos szerelmi történet, ami igazán halhatatlanná tette: egy párizsi kávéházban találkozott szerelmével Clara Walddal, egy amerikai milliomos lányával, aki ekkor épp Chimay herceg felesége volt. Bár Rigó Jancsi is házas volt, korábbi mentora, Barcza Józsi lányával, ez nem lehetett akadálya lángoló szerelmüknek, megszöktek. A válások híre és az egész történet hatalmas port kavart a pesti közéletben is. Ezt a hírverést lovagolta meg nagyon jó érzékkel egy pesti cukrász, akinek a nevét nem tudjuk, de megalkotta a habos, csokoládés desszertet, amivel Jancsi kedveskedett egy alkalommal szerelmének, így róla nevezte el a süteményt. Számítása igazolást nyert, hiszen bár az ő nevére nem emlékszünk, a Rigó Jancsi ma is az egyik legnépszerűbb magyar sütemény. Sok helyen árulják tejszínhabos réteggel, de az igaz Rigó Jancsi egyedi jellegét a barna három különböző árnyalata adja: csokoládés piskóta, csokoládés-tejszínhabos krém és csillogó  csokoládé bevonat a tetején.

A szerelem nem tartott azonban olyan sokáig, mint az édesség népszerűsége. Tíz év után Clara elhagyta Rigó Jancsit egy olasz pincér kedvéért, majd hozzáment egy jóképű olasz hotelportáshoz. Miután örökségéből kitagadták (vélhetően viharos szerelmi életének köszönhetően) fotómodellként próbált boldogulni.

Rigó Jancsi Európában bolyongott, bár volt felesége Barcza Mariska próbált kibékülni vele, neki nem volt maradása régi környezetében. Elindult lefelé a lejtőn, hegedűjével a lebujokat járta, majd elzüllötten és elfeledetten halt meg 1927-ben, Amerikában, más források szerint viszont Fejér megyében.

A Rigó Jancsi nemcsak egy sütemény, hanem egy rendkívüli ember emléke is, merengjünk el nyugodtan a csokihab felett és képzeljük el a történetet. Jobb, mint egy szappanopera.