Édes november – négy kedvenc retro-édesség

Az édességet majd mindenki imádja, és nincs édesebb a nosztalgiánál. A mai gyűjtésünkben összeszedtünk négy olyan retro nyalánkságot, amit máig meg lehet találni a boltokban.

A békeidőbeli édességek kapcsán az elsők között merül fel a Kojak nyalóka neve – vele együtt pedig egy kopasz görög-amerikai rendőrhadnagy képe. Nem teljesen világos, hogy milyen kapcsolat van a kakaó bevonatú keménycukorka és a keménykötésű nyomozó között, mert a Sweet-Food Kft. szerint 1965 óta forgalmazzák a legsikeresebb terméküket, a sorozat viszont csak 1973-ban debütált. Mindenesetre a klasszikus vanília-ízű nyalóka a mai napig a leghatékonyabb cigirágó-pótlék.


Kulcsszerepet játszott mindenki gyerekkorában a Bonbonetti által forgalmazott Dunakavics és Francia Drazsé is. Mindig egymás tökéletes ellenpontja volt a kettő: a rücskösre mázolt mogyoródarabok rusztikus bájával csak a szivárvány-gyöngyszemek egyszerű eleganciája tud vetekedni. 1964-ben együtt, még a Budapest Csokoládégyárban indult a gyártásuk, és hiába vásárolta fel 1992-ben a céget a Stollwerck, majd 2004-ben a Mabelsoft Ltd., még most is változatlanul kapható mindkét hungarikum.

Ha már gyerekkor, nem lehet kihagyni a mindenkori nagyszülők pemetefű-cukorkával bélelt fiókjait sem. Ezt a népi orvosságot generációk óta kínálják aggódó öregek a sápadt unokáiknak, de hiába, azok már csak a jellegzetes íz miatt is fintorogtak. Réthy Béla légcsőhurutot, köhögést, és emésztési zavarokat is kezelő találmánya 1892-ben került a piacra, és ugyan a II. világháború utáni államosításokkal a családi recept is elveszett, az utódja azóta is töretlen népszerűségnek örvend.

A szocializmusnak pedig talán a legnagyobb érdeme, hogy megszülte a kánikula-szezonra száműzött fagylaltok és jégkrémek téli változatát. Persze a téli fagyi csak névrokonja az igazinak, de ha fagylalva nincs is, a tölcséres kakaókrém minden gyerek száját lefoglalja néhány percre.

És most, hogy a kinti fokok napról napra fogynak, fokozottan érdemes figyelni a kisboltok pénztárainál: lassan átveszi a maradékcukorkák polcát a kedvenc klasszikusunk. Mi márciusig téli fagyit reggelizünk – Ti hogyan nosztalgiáztok?

A november a FUNZINE oldalán az édességekről szól – olvasd el összes Édes november cikkünket ITT, de ajánljuk külön a kávécsodák válogatását, a világ legkülönlegesebb édességeit, a mi kedvenceinket és persze a Gerbeaud-ház történetét!