Édes November – A világ 5 legfurcsább desszertje I.

November hónapja a FUNZINE oldalán többek között az édességekről fog szólni – első Édes November cikkünkben a világ öt legfurcsább desszertjét gyűjtöttük össze nektek – de vigyázat! Ez még csak az első kör!Habár a hétköznapokon néha a desszertet elintézzük egy tábla csokival vagy egy gyors látogatással egy cukrászdában, máshol olyan ízeket és kreációkat tudnak kínálni cukrászdák, amikért vagy szaladnánk a reptérre a legközelebbi gépekről információt szerelni, vagy illedelmes mosollyal adnánk hálát a sorsnak, hogy a magyarokat a krémessel és a macskanyelvvel áldotta meg. Öt érdekes édesség a világ minden tájáról, nem mindenképpen édes szájúaknak!

 

Nitro – jégrém egy másodperc alatt


Bár a NASA már régóta gondoskodik a gyorsfagyasztás technikájával asztronautái ellátásáról, de  még csak kevés étterem gondolta úgy, hogy a különleges technikát el kellene sajátítaniuk. Nem úgy, mint a shanghai Manila étterem, melynek egyik specialitása a Nitro elnevezésű jégrém. A finomságot rendelő vendégek saját szemei előtt készítik el néhány pillanat alatt a tejszínből a jégkrémet folyékony nitrogén segítségével. Nem csak a látvány lehet érdekes, hanem az ízesítés is: a levendula nem is olyan furcsa, a rózsa már annál inkább, a baconos rántotta ízesítés pedig csak a legbátrabbaknak ajánlott!

 

Pite pitén, egy tortában

Egy humorista viccéből született meg ez a csoda, mikor is Charles Phoenix az amerikaiak egyik hálaadási koleszterin-bombáján köszörülte a nyelvét, melynek már csak a leírásától felszedünk magunkra két kilót: egy megtömött csirkét belegyömöszölnek egy kacsába, amit pedig egy pulykába nyomnak bele. A humorista szerint ezt a kicsit félelmetes műveletet inkább amerikai pitefajtákkal tudná elképzelni. Kitalálta, hogy mi lenne, ha almás, cseresznyés és sütőtökös pitét sütnének egymásra halmozva egy tortában, méghozzá a rétegeket sajtkrémmel elválasztva egymástól – a philadeplhiai  Flying Monkey cukrászdában kapható Pumpple Cake hasonló filozófia szerint készül, csupán a sütőtökös pite marad ki belőle, ám már egy szelete 1800 kalória, így talán jobb is, hogy három sütemény helyett csak kettő került bele egy harmadik sütemény belsejébe.

 

Aranytorta

Az isztambuli Ciragan Palace Hotel vendégei igazi királynak érezhetik magukat, ha kipróbálják a hely specialitását, igaz, hogy anyagi helyzetük is királyi kell, hogy legyen hozzá. A hotelben kapható egyedi sütemény első hallásra nem is olyan különleges: van benne füge, kajszibarack, birsalma, körte, melyeket jamaikai rumban tárolnak minimum két évig a felhasználás előtt. Persze-persze, ez is különleges, de vannak még egészen kiemelkedő kiegészítők is, például a ritkaságnak számító francia-polinéz vanília, a karamelizált fekete szarvasgomba és a szerény bevonat, ami nemes egyszerűséggel 24 karátos anyagból áll. Elkészítéséhez 72 óra szükséges – ha valamelyik kedves olvasónk egy vidám szombat délután elkészítené a finomságot, kérjük, hogy az aranybevonat elfogyasztásával ne próbálkozzon meg, azt inkább szedje össze és hozza be szerkesztőségünkbe megőrzésre, nehogy a kemény részek lenyelésre kerüljenek…

 Kontinentális reggeli édességből

Bűnös élvezet reggelire desszertet fogyasztani, de egy kis trükkel becsaphatunk mindenkit, főként, ha ellátogatunk a dublini Vicky McDonaldhoz, aki cukorból álmodta újra a híres angol kontinentális reggelit. De mi micsoda ezen a finom tálon? A kolbász egyszerű szivacstortából van, amit a cukrászhölgy mogyoróvajjal karamelizált. A bab fehércsokoládéból készült aprósütemény, ami narancsos-epres szószban úszik, míg a tükörtojás valójában az olasz csodadesszert, a panna cotta, melynek közepén citromos joghurt úszik tojássárgaként. 

 

Édesség csirkemellből

A desszert és a hús két olyan fogalom, melyek mindig tisztességes távolságban tartózkodnak egymástól. Kivéve Törökországban, ahol a Tavik Gögsu elnevezésű desszert alapanyaga darált csirkehús, amit rizzsel, tejjel, cukorral, liszttel és vajjal kevernek össze, majd erélyesen megszórják egy jó adagnyi fahéjjal, végül megkoronáznak egy kis mandulával. A puding állagúvá alakuló husis finomságra kár húznunk a szájunkat, hiszen az Ottomán Birodalomban még a szultánok kedvence volt, ma pedig már a köznép egyik kedvence Törökországban.