Doomsday Survival Kit – Túlélőcsomag világvége esetére

Minden, amire szükséged lehet, ha nem csak a világvégét, de a „világvégi unalmat” is szeretnéd túlélni. Ne feledd: a poszt-apokaliptikus mindennapok nem kínálnak túl sok szórakozási lehetőséget – ideje már most összekészítened a saját túlélőcsomagodat.


Túlélted a világvégét, és kiélvezted a neokőkorszak összes aktív kikapccsolódási lehetőségét? Felépítetted a saját igludat, hogy megóvjon a kisbolygó-becsapódást követő nukleáris téltől; alaposan feltöltötted a füstölt hering- és a tűzifa-készleteidet; megtanítottad monociklizni a táborhelyed körül kószáló jegesmedvéket, és most unatkozol?

Ideje elővenned saját, világvége esetére összeállított túlélőcsomagodat: a Doomsday Survival Kitet. Álljon itt néhány ötlet arról, hogy mi kerüljön bele:

1. Egy jó könyv

Mit ér a világvége olvasnivaló nélkül? Egy jó könyv tartalmas és élvezetes szórakozást jelenthet az Armageddon utáni hosszú és magányos estékre – ráadásul filozófiai táplálékkal és hasznos életvezetési tanácsokkal is szolgálhat. Mi Kurt Vonnegut utolsó, még életében megjelent, A hazátlan ember című kötetét raknánk be saját Doomsday Survival Kitünkbe, amelyben többek között a háborúról, Semmelweis Ignácról, pusztuló környezetünkről  és a hatvanas években gyártott Saabokról értekezik. „Nem igaz, hogy a jó nem győzedelmeskedhet a gonosz fölött. Csak az angyaloknak úgy kellene szerveződniük, mint a maffiának” – nyugtat meg mindenkit a az író.

2. Karácsonyi punk-rock slágerek

Világégés ide vagy oda, a karácsony mindig karácsony marad. A pólusok közelgő átrendeződésének köszönhetően több mint valószínű, hogy előbb vagy utóbb, de nálunk is megjelennek a rénszarvasok (pajkos pingvinek masíroznak majd az Andrássy úti házak romjai között és elefántfókák fickándoznak a Dunában), és a köztudottan fázós Mikulás is délebbre teszi át a székhelyét az Északi-sarkról. Minden adott lesz tehát egy kellemes karácsonyi partihoz – főleg akkor, ha nem felejtetted otthon walkmanedet, az elemeket, és persze a kedvenc karácsonyi CD-d. Mondjuk a Ramonesből ismert Joey Ranmone Christmas… In My House című albumát: ezeket a formabontó karácsonyi dalokat bizonyára maga Mad Max is szívesen hallgatná szenteste a karácsonyfa alatt, a szögesdrót-szalagos ajándékcsomagok bontogatása közben.


3. Egy tábla chilei csokoládé

Mint tudjuk, a világvégét az hozta a nyakunkra, hogy az inka naptárkészítők kifogytak a vésni való kőtáblákból. Épp ezért édes elégtétellel töltheti el a szívünket, ha kedvenc jégkunyhónkban ülve néhanapján elrágcsálhatunk pár kocka chilei csokoládét.

Miért éppen chileit? A XII. és a XVI. század között virágzó, hatalmas inka birodalom területe Kolumbiától éppen Chiléig terjedt – így a mai chileiek tulajdonképpen az ősi indiánok leszármazottai.


4. Gumijavító szett

Mint azt a világvége-témájú filmekből tudjuk, a civilizáció pusztulása számos kellemetlenséggel jár. Megszűnik a tömegközlekedés, végleg törlik az összes repülőjáratot, és állig felfegyverzett banditák fosztogatják a megmaradt benzinkutakat meg a kihalt sztrádák szélén sorsukra hagyott autók tankjait.  (Persze az élelmiszerhiány, a kannibalizmus, a poszt-apokaliptikus szekták megjelenése és a megmaradt túlélők felett basáskodó önjelölt despoták sem tartoznak éppen a világégés legkellemesebb kísérőjelenségei közé.)

Ilyen körülmények között a helyváltoztatás bevett, hagyományos formáival nemigen számolhatunk: marad a kutyaszán, csacsifogat, vagy a bicikli.

Mivel a szibériai huskyk és az andalúz öszvérek idomítása köztudottan nehéz és időigényes feladat, mi a magunk részéről a jó öreg kerékpárt preferálnánk, mint gyors és minden terepen egyaránt jól használható közlekedési eszközt. De ne feledjük: defekt esetére mindig legyen kéznél folt és gumiragasztó!


5. Törölköző

Mivel vége a világnak, jobb, ha megőrizzük a hidegvérünket, és semmi sem ér minket meglepetésként. Ne lepődjünk meg túlságosan, ha arra ébredünk, hogy egy vogon inváziós űrflotta fogta ostromgyűrűbe szegény, meggyötört planétánkat. Ilyenkor jusson eszünkbe Douglas Adams, a Galaxis útikalauz stopposoknak írójának bölcs intelme: ne ess pánikba, és mindig legyen nálad törölköző.

Ez a mágikus textildarab ugyanis számtalan dologra használható. Ahogy a Tejút-szerte méltán ismert szerző írja: „Beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Laglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Mothfolyón; takarózhatunk vele, miközben Knkrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk  kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását; veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele; és természetesen beletörölközhetünk,
ha még elég tiszta hozzá.

Tetszett a cikk? Olvasd el ezeket is!

A legjobb világvége-partik Budapesten

Mindennek vége! Felkészültél?

Világvége a Corvintetőn – FISH!