Divat lett a kalocsai!

A divat olyan, mint egy kamasz: állandóan változik. Míg a férfiak általában fogcsikorgatva morognak egy-egy „már megint egy újabb cipő” megjegyzést, addig mi nők, igazi kihívásnak, és endorfinokkal megspékelt felfedezésnek tekintjük a legújabb trendek mélyreható megismerését. A holdjáró cipő és a szakadt farmer után talán mi már meg sem lepődünk, ha most éppen a népi motívumokkal díszített ruha a sikk. A Váci utcán és egyéb turista ösvényeken csapongva, én személy szerint már nem csupán megszoktam a népviselet állandó jelenlétét, de el is raktároztam azt magamban, mint jelmezbáli kosztümöt, vagy egy fogadás elveszítésének röhejes árát. Pár hete viszont megláttam a nagy Őt: egy kalocsai motívumokkal átszőtt tornacipőt. Na, ez! Ez irtó jól néz ki! Nem tudom, hogy az én szemem-e az, ami az ominózus eset után target szerűen azonosította be az egymás után, rohamosan megjelenő dögös, népi ruha cikkeket, vagy tényleg meteorszerűen robbant be az új divat, de egy valami biztos: a Kalocsai trend hódít. A hazai divattervezők igyekeznek meglovagolni az újdonságot, így lassan minden sarkon találunk egy-egy modern népviseletet.

 A Kalocsai Motívum

Már a 19. század végén azon dolgoztak a kalocsai nők, hogy ruháikat színesebbé, és különlegesebbé tegyék a környező falvak népviseleteinél. Bár eleinte csak az úri nép hordhatta a szépséges, nagy gonddal elkészített öltözeteket, amint megépült a kalocsai előnyomda 1860-ban, a hímzéshez mindenki hozzájuthatott. Az 1900-as éves elején pedig már színtartó fonállal ötvözték a falfestéssel azonos motívumokat, amik főként a mezőkön megtalálható virágokból állnak, úgy mint rózsa, harangvirág, margaréta és orgona.

A Folk Fashion tervezői, Karaszi Orsi és Müller Andi, honlapjukon azt nyilatkozzák, hogy célközönségük „a fiatal korosztály,…reméljük, hogy ő általuk ez a gyönyörű népi motívumkincs minél tovább fent maradhat.” Tehát, a divatdiktátorokat az egyértelmű szépség terjesztése mellett, a hagyományőrzés is hajtja, ami lássuk be, a japán kimonó felfuttatása óta nem igazán történt még napjainkban! A márka olyannyira törekszik a szokások fenntartására, hogy minden egyes ruhadarabjukat Kalocsán hímeztetik, az ottani hímző asszonyokkal, ettől válik a kollekció részleteiben igazán egyedivé. Úgy tűnik, azok, akik nem félne ötvözni a múltat a jelennel, igazán maradandót alkothatnak, és műveiket átvihetik a jövőbe. 

Kalocsai a Nagyvilágban

Hrivnák Tünde, haza divattervező, szintén a kalocsai hímzés szerelmese lett, így tavaszi divatbemutatóján, a motívum védnökein, Pataki Zitán és Bánhidi Petrán mutatta be kollekcióját.

Kalmár István tervező, a hazai Forma-1-es futamra tervezett kalocsai motívumokkal ellátott overallt, melyet Lewis Hamilton viselt, és ami végül megnyerte a Hugo Boss és McLaren Mercedes designversenyét.

Megannyi fotó kering a világhálón, amiken Nicole Kidman, Suri Cruise, és Emma Watson is a magyar népviseletben tetszelegnek! Nekik köszönhetően, úgy tűnik, a hazai divatnak nincs határa, és nagy szerencsénkre, erre a trendre igazán büszkék lehetünk. A már amúgy is befutott folk zenekarok koncertjeire, mostmár autentikus öltözetben is érkezhetünk, „Hopp, Mariska!” megjegyzések, és különösebb kacajok nélkül. Így hát, uccu neki, lovagold meg te is a kalocsai őrületet, garantáltan találsz magadnak valót!http://www.folkfashion.hu

http://www.fashiontime.hu/divatbemutatok/20120426_by_me_2012_ss_matyo_es_kalocsai_kollekcio/