Dallamos Február – TOP 5 mágikus dal

A mesék fontos hősei a boszorkányok, ahogy minden fantáziadús történet hemzseg a mágiától is  – éppen ezért döntöttünk úgy, hogy legújabb Dallamos Február válogatásunk nem máson, mint a varázslaton fog alapulni. Lesznek boszorkányok, démonok, egyszerű lányok, egyszerű hősök és persze csiribú és csiribá. Cher – Dark Lady

1974-ben adta ki Cher akkor már tizenegyedik (!) stúdióalbumát, melynek címadó dala, a Dark Lady villámgyorsan meghódította a listákat. Ez lett Cher harmadik number one dala önálló énekesnőként, majd a következőre 25 évet kellett várnia, a 99-es Believe-ig. A felvétel nem csak elragadó refrénje miatt varázslatos, hanem izgalmas sztorija miatt is – a dalszöveg három versszakban olyan történetet mesél el, ami egy egész szappanoperába beleillik. Adott egy áldott jólelkű hölgy, akit felkeres egy boszorkány, hogy elmondja a jövőjét. A sötét hölgy azt javasolja neki, hogy hagyja el a várost, mert a férfi akit szeret, megcsalja őt. A hölgynek viszont gyanús lesz a boszorkány parfümje, melyet már érzett saját szobájában is, így hamar ki is deríti, hogy szerelme bizony pont a boszival lép félre. Nincs mit tenni, azonnal le is lövi mindkettőt. De ezek után ki is a sötét hölgy?


Queen – A Kind of Magic

1986-ban óriásit robbantott a Queen a Kind of Magic című dalával, mely máig a tizenhatodik legjátszottabb dala a legendás bandának. Eredetileg egy Lamber-filmben jelent meg, aztán később Mercuryék átdolgozták egy kicsit, végül az új verzió a korong  címadó dala lett. Bár a dalszövegekben nem igazán találunk semmilyen varázslatos dolgot, kivéve persze a visszatérő refrént – medzsik, medzsik, medzsik, MEDZSIK – az otthoni bemelegítésekre vagy karaoke-bárokra így is több, mint tökéletes, hiszen egyrészt hősnek érezhetjük magunkat a nagy-nagy dicsőítő harcias soroktól, másrészt a be-belökődő gitárhúzós instrumentálok mindenki táncos igényét bőven kielégítik.


Fleetwood Mac – Rhiannon

A Rolling Stone a 488-ik valaha elkészült legjobb 500 dal közé választotta Stevie Nicks szerzeményét, aki egy walesi boszorkánysztoriból merítette az ihletet, melyben egy ártatlan asszonyt megszállt Rhiannon szelleme. A bandatagok szerint az énekesnő – aki idén az American Horror Story: Covenben is elénekelte a felvétel egy részletét – néha olyan átéléssel énekelte a szerzeményét fellépéseik során, hogy az már modern ördögűzésnek tűnt, holott a dalszöveget olvasva egyáltalán nem biztos, hogy a Rhiannon nevű démon olyan rossz lett volna. A félreértések és a túl sok feketemágiával kapcsolatos téveszme miatt Nicks jó ideig szigorúan csak világos ruhában lépett fel a balladával.


Katy Perry – Dark Horse

Lassan Perry legsikeresebb dalává érik legújabb kislemeze, a Dark Horse, ami tőle szokatlan módon a hip-hoppal kacérkodik, a legmegfelelőbb formában. A Dark Horse maga a fekete mágia – egy nő, akibe minden férfi percek alatt szerelmes lesz és képes is viszont szeretni, de jobb vigyázni, mert ha összetöröd a szívét, jön a csúnya, sötét, kegyetlen bosszú viharokkal, vágtató sötét lovakkal és mágiával, ami senkit nem kímél és senkinek nem bocsát meg. Visszaút pedig nincs. A sötét dalhoz készült klip kicsit bugyuta lett – habár az egyiptomi tematikából és varázslatból sokat ki lehetett volna hozni – de azért méltán ábrázolja azt, hogy ha valaki nem tetszik Katynek, az vagy rózsaszínű homokká válik, vagy kiskutyává.Police – Every Little Thing She Does Is Magic

1981-ben állt a világ elé a Police ezzel a gyönyörű, kissé bánatos balladával, ami az angol lista élén és a Billboard harmadik helyén landolt a srácok negyedik stúdióalbumáról. Történet egy félénk, vakon szerelmes fiútól, aki egy lány minden tettét varázslatként éli meg, még ha nem is azok. De hát ilyen a szerelem nem? Ami mindenképpen csodás a slágerben egyszerűen az, hogy olyan helyzeteket énekel meg, amik még 30 év után is ugyanúgy zajlanak le minden szerelmes szívében – ki ne tudná milyen, ha valakit annyira fel akarunk hívni, de egyszerűen képtelenek vagyunk rá a nagy érzelmek keltette gyengeségtől?


A kis válogatásunk természetesen tökéletes a holnapi buli előtti készülődésre is, főleg ha valamilyen mágikus mesehősnek öltözünk vagy a hölgyek akár boszorkánynak.

A bulinkról további információkat ITT olvashatsz, a Facebook-eseményt ITT találod, de egy kis összefoglalóval meglepünk itt is:

FUNZINE Masquerade Party

Február 28. péntek 21:00 – Március 1. szombat 06:00

Iskola

1061 Budapest, Hegedűs u. 3.

+36 1 413 0093

www.iskola.org