Csúcstartók – az Oscar-díj margójára

Magyar idő szerint február 27. hajnalban az utolsó Oscar-szobor is gazdára lelt. Nézzük, kik azok, akik a legszomorúbbak vagy a legboldogabbak lehettek a díj 84 éves története alatt!
Ifjak és vének
A tegnapi Oscar-kiosztón szóba került, hogy minden idők legidősebb szobortulajdonosa Christopher Plummer, aki a Kezdőkért vehette át a legjobb férfi mellékszereplőnek járó szobrot, mégpedig 82 évesen. Ha a főszereplő kategóriát nézzük, a csúcstartó Henry Fonda, aki az Aranytóért 1982-ben, 76 évesen, halála előtt fél évvel még átvehette a díjat.

A legfiatalabb színész, akit valaha is Oscarra jelöltek, Shirley Temple volt, aki 5 évesen, 1934-ben kapott jelölést, majd végül kapott egy mini-szobrot „hiteles alakításáért”.

Oscarhalmozó filmek

A legtöbb Oscart begyűjtő film sokáig az 1959-es Ben Hur volt, majd beállt a sorba a Titanic 1997-ben, végül pedig 2003-ban a Gyűrűk ura: A király visszatér. Mindhárom film alkotói 11 szoborral távoztak a díjkiosztóról. A dobogó második fokán egyébgén az 1961-es West Side Story áll, 10 szoborral.

Oscarhalmozó színészek
A színésznő, aki a legtöbb szobrot vihette haza, Katherine Hepburn volt, aki összesen 4 Oscart fényesítgethetett otthon a polcon, a férfiak közül heten tartják magukat a csúcson: Spencer Tracy, Gary Cooper, Marlon Brando, Jack Nicholson, Fredric March, Dustin Hoffman és Tom Hanks két-két díjat kapott.

Jelöléshalmozó színészek és színésznők

Kétségkívül Meryl Streep izgult eddig a legtöbbet az Oscar gálákon, neki 17-szer kellett magát a legjobb formába hozni, hogy aztán – a tegnapival együtt – három szobrot vigyen haza.

A férfiak közül Jack Nicholson a csúcstartó a maga 12 jelölésével és végül 3 megnyert szobrával.

A legtöbb Oscarra jelölt alkotó

Az elismerés Walt Disney-nek jár ki, akinek nevét 64-szer hirdették ki a jelöltek között, végül 26 szobrot kaphatott meg – és ezzel tartja is a legtöbb Oscart felhalmozó alkotó csúcsát. A legviccesebb Oscarért járó pipa – ha lenne ilyen – szintén neki járna, ugyanis 1935-ben a Hófehérke és a hét törpéért nem egy, hanem nyolc Oscart kapott;  a „normál” szobor mellé járt még a hét törpe is – amelyeket éppen Shirley Temple-től vehetett át.

A leghosszabb beszéd

Az Oscar-díj hőskorában nem voltak előre megírt, limitált hosszúságú beszédek, így aztán el sem tudjuk képzelni, mit állt ki a közönség 1942-ben, amikor Greer Garson a Mrs. Miniverért átvette a szobrot. A színésznő – attól függően, milyen forrásokat olvasunk –5 és fél vagy 7 percig hálálkodott.

A legrondább ruha

Ha lenne ilyen díj, elég nagy bajban lennénk. 2001 óta elég egyértelmű volt a helyzet: Björk abban az évben úgy döntött, hogy egy hattyút akaszt a nyakába. Tíz éve minden Oscar-dizájner rémálmát azonban Sacha Baron Cohen látszik felülmúlni, aki az idei képek tanulsága szerint Kim Dzsong-Il hamvaival erősített jelmezben jelent meg, új filmje, A diktátor premierjét megelőlegezendő – a nyomatékos kérések ellenére is.