Csokis rekordok

Legdrágább csokoládé

Fritz Knipschildt 1999-ben hozta létre saját vállalatát, Knipschildt Chocolatier néven. A dán cukrászmester ma már saját üzlettel (Chocopologie) és a világ legdrágább csokoládéjával büszkélkedhet: a La Madeline au Truffle csokoládéval, ami kizárólag rendelésre készül. A méregdrága trüffel egy golyócskája 250 dollárba kerül, így az édesség egy fontja (0.4536 kg) 2600 dollárt kóstál, ami azt jelenti, hogy több mint 1,6 millió forintot kell fizetni egy kilogrammnyi édes élvezetért. Egy apró, ritka szarvasgomba darabot bevonnak egy kiváló minőségű, krémes masszával, ami 70%-os Valrhona csokiból, Indonéz vaníliából készül, olasz szarvasgomba olajjal ízesítve.


 


 

Legnagyobb csokoládé

Az egészségünk és az alakunk megőrzése érdekében az orvosok napi 1-2 kocka csokoládé fogyasztását javasolják. De mi történik, ha a világ legnagyobb táblacsokijával van dolgunk, ami négy méter hosszú, ugyanilyen széles, és 5 792 és fél kg-ot nyom. A brit csokoládégyártó cég, a Thorntons gigászi édessége nagyjából 75 ezer normál méretű táblacsokinak felel meg.


 


 

Legnagyobb csokoládéfesztivál

Olaszországban, Perugiában tartják minden év októberében a legnagyobb csokifesztivált, a Eurochocolate fesztivált. Bár idén erről sajnos lecsúsztunk, novemberben és decemberben még ellátogathatunk más jelentős csokoládéfesztiválokra, mint a londoni The Chocolate Festival, amit december közepén rendeznek meg, vagy a belga Choco-Late, amit novemberben tartanak.


 


 

Legnagyobb csokigyártó cég

Harmadik helyen a svájci Nestlè áll, második a Mondelēz International, korábbi nevén Kraft Food, akik többek közt a Milka, Toblerone, Côte d’Or, Cadbury csokikat gyártják. A legnagyobb cég pedig a Mars Inc. akinek a termékeivel szintn gyakran édesítjük a mindennapjainkat, hiszen olyan finomságokat készítenek, mint a Mars, az M&M’s, a Twix, a Bounty és a Snickers.


 


 

Első óriás csokoládéfestmény

A világon először 2009-ben egy magyarországi városban, Szerencsen készítettek óriás csokoládéfestményt: 10 méter hosszú, gyerekek festették különböző színű csokoládéból. Szerencs város egyet lejelent a csokoládégyártással, így nem csoda, hogy itt készült először ilyen alkotás. Az ezt megelőző évben, Gombóc Artúrt formálták meg csokoládéból, ami a Szerencsi Múzeumban talált otthonra.


 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zl1zR042Qh0[/youtube]