Budapesten a kortárs svájci irodalom ünnepelt fenegyereke

Alpesi trilógiájának magyar megjelenése alkalmából április 21‐én délután a Könyvfesztivál vendége lesz a számos irodalmi díjjal kitüntetett Arno Camenisch. Az íróval Adamik Lajos fordító és Keresztesi József irodalomtörténész beszélget.

Arno Camenisch három szórakoztató kötetben meséli el a kelet‐svájci hegyvidék lakóinak életét. Az első rész egy alpesi pásztortanya mindennapjairól rajzol szelíd iróniával színezett mozaikképet, a második két fiútestvér szemével írja le a zord hegycsúcsok közé ékelődött svájci falu mindennapjait. A harmadik egy törzsasztal körül játszódik: mielőtt a helyi kocsma, a Helvezia végleg bezár, a törzsvendégek összegyűlnek, hogy az utolsó cseppig kiigyák az író nagynénjének sör‐, bor‐ és pálinkakészleteit. Miközben isznak, cigarettáznak és szivaroznak, anekdoták hosszú sorában idézik fel a falu történetének legemlékezetesebb pillanatait.

Az Alpesi trilógia egyéni hangvételű, apró életképekből építkező, tömörségével és humorával lebilincselő prózája nemzetközileg is egy csapásra ismertté tette a kortárs svájci irodalom legújabb fenegyerekét. A trilógia egyes részeiből tucatnyi nyelvre készült fordítás, a teljes mű magyarul jelenik meg először idegen nyelven.

Arno Camenisch 1978‐ban született egy kelet‐svájci hegyi faluban, Tavanasában. Érettségi után beutazta Európát, Amerikát és Ausztráliát, majd néhány évet Madridban töltött. Ma Bielben él. Két nyelven, rétorománul és németül publikál. Prózai, lírai és drámai munkáit számos díjjal tüntették ki.

 

Arno Camenisch programjai Budapesten:

2013. április 20. 16:00 – Az utolsó cseppig. Kétnyelvű felolvasás a MEKS és Lugo lakásétteremben

(Bp. XIV, Ilka utca 54) a Keserű méz támogatásával. Korlátozott férőhelyek, kötelező bejelentkezés!

2013. április 21. 11:00 ‐ Lettre – L´Harmattan Matiné Arno Camenisch és más írók részvételével – Millenáris, Márai Sándor terem

2013. április 21. 14:30 ‐ Arno Camenisch könyvbemutatója a szerző, Adamik Lajos fordító és Keresztesi József irodalomtörténész részvételével – Millenáris, Kner Imre terem