Budapest, te csodás!

Győztünk, Budapest! Bár a fényes arany medalion ezúttal elmarad, büszkeségünket a legkevésbé sem kívánjuk leplezni: a Lonely Planet a magyar fővárost is beválogatta a világ legjobb téli úti céljai közé!

Ki gondolta volna, hogy a híres útikönyv egyik első helyezettjeként láthatjuk viszont Budapestet? Az itt lakók gyakran nem látnak túl a mindent borító graffitin, a hajléktalan arányokon vagy a 4-es metró végeláthatatlan készületein és rendszerint hallani egy-egy elvágyódást sugalló mondatot, tervet. Nos, kedves fanyalgók, nincs okunk elmenni a városból, még ha Pataky Attila oly meggyőzően is hajtogatta efféle szándékait – bár tény, hogy a sláger Miskolcnak irányult, melyet a Lonely Planet egyelőre kutyába se vesz.

A Hová menjünk télen? című cikk írója, Tom Hall, elsősorban a mesébe illő városképek és az elkerülhetetlenül vissza-visszatérő mínuszok miatt ajánlja lelkesen Budapestet. Ha gyorsan átugorjuk az első mondatban szereplő Kelet-Európa jelzőt és fókuszálunk helyette az üzenet egészére, miszerint mi vagyunk a legjobbak a tél élettel teli túlélésében, akkor a rövid cikk képes egy röpke szivárványt csempészni minden megszürkült, elszmogosodott urbános szívbe. A Duna korzó által nyújtott csábító kilátás csomag és a sarkonként felbukkanó kávéház édenek mellett gőzölgő fürdőinket ajánlja a Lonely Planet.

A helyi ember, bárhova is húzzon patrióta szíve (legyen az egy második helyen szereplő quebec-i, vagy egy negyedik helyre taszított lappföldi) képes zsigerből felsorolni megannyi okot, amiért a város élhetetlen – de ha hajlandóak vagyunk egy percig turistaként gondolkodni, egyhamar rádöbbennünk, hogy Budapest igenis megérdemli a dobogó megtisztelő magasfokát. A Magyar Turizmus Zrt. egyidejűleg indított reklámkampányt „Budapest, a tél legforróbb választása” címmel, szintén a lépten-nyomon megtalálható fürdőinkre irányítva a figyelmet. Szóval, a cikk olvasása végeztével, kötelező házi feladat minden kedves FUNZINE léleknek:

1. Ébredés után irány a hozzád legközelebb eső kávéház, legyen az a Castro Bisztró a Madách téren, a Coffeeshop Company a Múzeum körúton, a Déryné a Krisztina térnél vagy a Massolit a Nagy Diófa utcában. Kortyolgasd el az ébresztő remekeket miközben a reggeli lapot olvasgatod, vagy kedvenc hírportálodról csemegézel.

2. Pufi kabátot fel, sapkát-sálat elő, sétára in-dulj! E reggeli gyakorlat munkába menet is elvégezhető, ha a zsúfolt BKV helyett a csípős levegőt választod – hidd el, néha megéri! Pattanj le egy-két megállóval hamarabb a buszról és engedd, hogy Budapest elvarázsoljon! Bár a felhők még hiányoznak az égről, de a Budai Vár robosztus épülethegyei és a kultúra központ Deák tér környéke egyhamar kárpótolják az embert a hidegért.

3. Pár hetente hétvégén vezesd be a lusta reggelt – csak éppen lazulj egy fürdőben! A Király fürdő délelőtti árai megérik a pár órás test áztatást, míg a frissen felújított Lukács medencéiben újra meg újra kievickélhetsz a héten elvadult stressz rengeteg sűrűjéből. Élvezd, hogy a fürdők ennyire elérhető közelségben találhatóak bármerre is lakj a városban és nem kell egy másik országba utaznod a pezsdítő élményért!
Ha bár a Lonely Planet cikke egy apró szösszenet volt csupán, néha jól esik nemzetközi viszonylatokban is visszahallani azt az egy mondatot, amit mi ritkán, de mindig áhítattal sóhajtozunk: Budapest, te csodás!

http://www.youtube.com/watch?v=5gvbTeUIcoQ

 

Tetszett a cikk? Akkor csekkold az alábbiakat is!
Kihagyhatatlan kávézók Budapesten 
A legjobb piacok a városban
Ide menj korizni!