Budapest – Parkok és történelem

Budapest utcáit járva gyakran elönthet bennünket az érzés, hogy a történelem velünk él. Golyótól lyukas házfalak, hajdani paloták és a Moszkva téri óra. Ahogyan a főváros folyamatosan megújul újabb és újabb történetek kapcsolódnak minden kőhöz. De nem csak az épületek és a görbe utcák mesélhetnek nekünk. Május – az utóbbi hetek esős fellegeinek ellenére is – a nyár hírnöke és mikor a nap egy kis teret kap, hívogatóan csábít bennünket a természetbe. Habár néha nehéz kiszabadulni a város fogatából, érdemes ellátogatni oda, ahol kivételesen a fák harsogják történeteiket. 


Füvészkert


Bár, magát a botanikus kertet először Nagyszombaton hozták létre és már megtalálható volt a Krisztina tér közelében is, a költözések 1847-ben lezárultak Józsefvárosban, a Festetics család hajdani birtokán. Sajnos a szabadságharc nem kedvezett a sokat költözött kert újjáélesztésének és a rengeteg igazgatócsere is megnehezítette virágba borulását. Gönczy Pál híres pedagógusunk pár hónapos vezetése alatt megindulnak a tényleges felélesztési folyamatok, de az igazi áttörést Linzbauer Ferenc hozta. Munkássága alatt felépül többek között a méltán híres Pálmaház (1865). Újabb szépítések és bővítsek fűzhetőek Jurányi Lajos nevéhez, így például a Victoria ház hatalmas tavirózsáival. Bár a csodálatos botanikus kert mindig is kedvelt volt valódi jelentőségét és közéletbe ivódását Molnár Ferenc regényének, A Pál utcai fiúknak köszönheti. Ezzel a történettel megfűszerezve, napjainkban is egy epikus színhelyévé vált Pest belvárosának, ami nem csak fiktív jelentőséget, vagy növénytani büszkeséget hordoz magában, de bizony a szemet és az orrot is gyönyörködteti az angol stílusú park már lassan két évszázada.

1900

Foto: Fortepan / Adományozó:  ELTE fuveszkert

1905

Foto: Fortepan / Adományozó:  ELTE fuveszkert

1940

Foto: Fortepan

1942

Foto: Fortepan

1968

Foto: Fortepan


Városmajor


Budai története egészen 1729-ig nyúlik vissza, de mint közpark 1785-től tartjuk számon. II. József rendeletére kezdték meg a terület átalakítását, francia kert stílusban, de sajnos az 1787-ben ültetett fákat nem is olyan régen, 1989-ben kivágták. A tizenkilencedik század nem volt kegyes a parkhoz és csak 1920-ban került sor parkrekonstrukcióra. A felújítások és az épületek újra felélesztették a parkot, a legnagyobb népszerűségét pedig ’22-ben nyitott szabadtéri mozinak köszönheti. Bár majdnem egy évszázados mély pontja volt, bátran kijelenthetjük, hogy hogy a múlt századra központi színhellyé avanzsált.

1934

Fotó: Fortepan / Adományozó: Lissák Tivadar

1935

Fotó: Fortepan / Adományozó: Lissák Tivadar

1937

Fotó: Fortepan / Adományozó: Magyar Bálint

1939

Fotó: Fortepan / Adományozó: Magyar Bálint

1941

Fotó: Fortepan / Adományozó: Konok Dávid


Vérmező


A horrorisztikus név valljuk be nem a legcsalogatóbb, és története sem éppen a legkedvezőbb. Nevét 1795 május 20-ai események miatt kapta, mikor is Martinovics Ignácot, a magyar jakobinus mozgalom fejét és társait felségárulás vádjával lefejezték. Azóta volt már közpark, gyakorlótér és lovas pálya, de Horthy Miklós 15 éves bevonulásának népünnepélyi színhelye is. Rendes parkosításának ellenben csak 1948-ban fogtak neki, mára viszont Buda egyik legszebb zöld területévé vált.

 

1900

Fotó: Fortepan / Adományozó: Budapest Város Levéltára


1933

Foto: Fortepan / Adományozó: Nagy Gyula

1935

Foto: Fortepan / Adományozó: Romák Éva


1952

Foto: Fortepan / Adományozó: Uvaterv


Egyed Mátyás