„Budapest népszerűsítéséhez is hozzájárultunk” – Kozlov Sándor, A38

Az A38 Hajó tavaly a Lonely Planet „Világ legjobb bárja” és az Electronic Beats „Világ legjobb klubja” szavazását is megnyerte. Interjú Kozlov Sándorral, az Európában egyedülálló kulturális központ egyik vezető munkatársával.

Az A38 Hajó 2003-as megnyitását követően pillanatok alatt a budapestiek és a városba látogató külföldiek kedvencévé vált. Az elmúlt években számos neves bel- és külföldi előadó játszott a kiszuperált ukrán uszályból épített koncerthelyen. Itt kezdte karrierjét az osztrák Marcus Füreder (ismertebb nevén Parov Stelar), visszatérő vendég a Nouvelle Vague és a Deti Picasso, de olyan zenekarok is megfordultak már a hajón, mint az Einstürzende Neubauten, a De-Phazz, a Gogol Bordello vagy a Tito & Tarantula. Meg persze rengeteg hazai kedvenc a Kiscsillagtól Lajkó Félixen át a Bin Jipig.

Összművészeti központ a Dunán

„Az A38 több volt, mint egy egyszerű klub. Valódi multikutli intézmény: összművészeti központ, amely a koncertek mellett kiállításokkal, filmvetítésekkel is várja az érdeklődőket – magyarázza Kozlov Sándor, az A38 Hajó sajtóreferense. – A koncertszervezés és a fellépők kiválasztása során nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minél színesebb, zenei stílus és műfaj szempontjából is heterogén legyen a kínálatunk. Azt hiszem, mindez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy tavaly februárban a Lonely Planet, decemberben pedig az Electronic Beats nemzetközi online szavazásán is nyerni tudtunk.”

A Hajó hosszú ideje jó kapcsolatot ápol a sajtóval. Rendszeresen készítenek koncertfilmeket a közszolgálati televíziónak; de a külföldi lapok, televízió- és rádiócsatornák, zenei portálok is előszeretettel foglalkoznak velük egy-egy nagyobb esemény kapcsán. „Sok a külföldi vendég, az itt élő franciák, angolok, németek, lengyelek, amerikaiak, skandinávok mellett a turisták is szívesen jönnek az A38-ra – mondja Kozlov Sándor. – Pedig külföldön nem folytatunk külön promóciós tevékenységet: a vendégeinknek és a nálunk koncertező zenekaroknak köszönhetjük, hogy a Hajó híre az országhatárokon túlra is eljutott.”

Az A38 rendszeres fellépői között számos olyan hazai előadó és formáció is van, akik Magyarországon kívül is sikeresek. Harcsa Veronika, Lajkó Félix, a Zagar, a Besh O Drom vagy éppen Dresch Mihály neve egész Európában, sőt, a tengerentúlon is jól cseng – nem véletlen, hogy a magyar rajongók mellett a városban időző külföldiek is látogatják a koncertjeiket.

Zene, film, képzőművészet

A Hajó 2010-ben egy állandó, úszó kiállítótérrel is bővült. Az öreg Artemovszk 38 mellé kikötött dereglyén elsősorban kortárs hazai képzőművészek alkotásait mutatják be, de skandináv és japán alkotóknak is rendeztek már itt kiállítást. Nem is beszélve a filmvetítésekről. A tavalyi Titanic Fesztivál zenei témájú filmjeinek jelentős részét itt mutatták be: többek között az amerikai indie-szupersztár Devendra Banhart karrierjének korai éveiről szóló The Family Jamset Kevin Baker rendezésében, és G.J. Echternkamp megrázó dokumentumfilmjét, a Never Make It Home-ot, amely a Split Lip Rayfield nevű kansasi country-rock zenekar utolsó turnéját, és Kirk Rundstorm énekes a gégerákkal folytatott reménytelen küzdelmét mutatja be.  De itt tartották  a zenei produkcióiról és videoklipjeiről elhíresült fiatal francia rendező, Vincent Moon (polgári nevén Mathieu Saura) An Island című filmjének magyarországi premierjét is.

A legfontosabb a színvonal és a sokféleség

„Nálunk minden részlegnek megvan a saját kurátora, felelőse – avat be minket a sajtóreferens. – Külsős programszervezők is segítik a munkánkat – sajnos a válság kezdete óta egyre kevesebben vannak, de a kemény mag azért megmaradt –, és különféle rendezvényekre, például sajtótájékoztatókra, céges eseményekre is remek helyszín a Hajó. A kurátorok és rendezvényszervezők igyekeznek összehangolni a különféle kiállításokat, koncerteket, filmvetítéseket. Tematikus blokkokat állítunk össze, és együtt, csomagban kínáljuk az egymással összefüggő, egymásra »rímelő« programokat. Január 22-én, kedden például az ismert képzőművész és zenész, Dr. Máriás ingyenesen megtekinthető kiállításának megnyitóját tartjuk a dereglyén, másnap pedig az általa alapított Tudósok zenekar ad koncertet nálunk.”

Az A38 stábja nagy hangsúlyt fektet arra, hogy változatos programokkal lepje meg a közönséget. „Azon vagyunk, hogy egyre újabb és újabb előadókat, zenekarokat, alkotókat hívjunk meg – mondja Kozlov Sándor. – Köztük külföldi »nagy neveket« is: az idén például a kultikus kanadai punkbanda, a Billy Talent, az észak-európai jazz egyik kiemelkedő alakja, a svéd Mats Gustafsson, a nemzetközi világzenei szcéna ünnepelt dívája, a belga Natacha Atlas és a világ egyik legfelkapottabb lo-fi duója, a Crystal Castles is játszik a Hajón. 2013. április 30-án ünnepeljük a tizedik születésnapunkat; a jubileumra egy különleges meglepetéssel készülünk – de erről egyelőre nem mondhatok többet.”

A külföldi zenészek mellett természetesen a legjobb magyar előadók is rendszeresen megfordulnak az A38-on,keddenként például a Random Trip népszerű jazzes-funkos klubestjét rendezik meg a Hajón.

A főváros és a hazai kultúra népszerűsítése

Az A38-nak évről-évre kevesebb állami és önkormányzati támogatásból kell gazdálkodnia. „Továbbra is részt veszünk a különféle pályázatokon, de sajnos folyamatosan csökkennek a támogatásra szánt összegek – fejtegeti Kozlov Sándor. – Szerencsére jó kapcsolatot ápolunk a Magyarországra akkreditált külföldi kulturális intézményekkel, és rendszeresen indulunk különféle európai uniós tendereken is.  Régebben a fővárostól is jelentős támogatásokat kaptunk, hogy a hazai zenészeket, képzőművészeket, filmkészítőket népszerűsítsük. A2011-ben indult My City fesztiválsorozat keretében például több európai országban – köztük Varsóban, Amszterdamban, Pozsonyban és Ljubljanában mutattuk be Budapest kulturális életét; ők pedig nálunk vendégeskedtek: a Prágával foglalkozó rendezvénysorozat megnyitóján maga Václav Hável is részt vett. Szilárd meggyőződésem, hogy az A38 létrehozásával és működtetésével a budapesti kultúra és maga Budapest népszerűsítéséhez is hozzájárultunk.”Tetszett a cikk? Olvasd el ezeket is!

Az A38 a világ legjobb klubja

Téli kertek Budapesten

Új év, új helyek a Belvárosban