Budapest legjobb kézműves sörözői

Már néhány éve elég durván tombol a kézműves sörforradalom, a kommersz folyékony kenyerek elleni lázadás pedig csak nem látszik alábbhagyni. Csatlakozz te is az ellenállókhoz, keresd fel az alábbi helyek valamelyikét (de a legjobb, ha felkeresed az összeset) és csobbanj egy nagyot a magyar és külföldi kézműves malátaitalok világába.


Kandalló

A Kertész utca a város egyik olyan része, ahol lehetetlen szomjan maradni – kocsma kocsma hátán harcol azért, hogy szomjunknak oltója lehessen, a már-már tömegverekedéssé fajuló sörcsatározás egyik tuti befutója pedig a Kandalló. Az egykori kandallóbolt helyén nyílt pub korábbi életének egyedüli mementója (már a nevén kívül)  egy kellemes, otthonos hangulatot sugárzó kandalló. A tűz halk ropogása közben megannyi finomabbnál finomabb sörkülönlegesség közül válogathatunk: a kézműves körökben kötelezőnek számító Fóti keserű méz mellett kérhetünk Hámori birsalmát, fekete csokisat, különféle vörös söröket, vagy Rizmajer-féle duplakukoricás IPÁt is, de persze a hagyományosabb márkákból is tartanak a Kandallóban (Holsten, Carlsberg, Budweiser). Egyébként nem csak sörözni éri meg beugrani a Kertész utca 33-ba: a Kandalló ugyanis evős helyként is remekül funkcionál, méretes Kandalló Burgerük bepuszilása után garantáltan nem gondolunk kajára még jó darabig.


Élesztő

Az Élesztő múltja még a Kandallóénál is kalandosabb: először egy üvegfújóműhely működött itt, aztán parkoló, később szórakozóhely, most meg egy 17 sörcsappal felszerelt éjszakai intézmény, ahova a folyamatosan változó kínálat mellett érdemes benézni akkor is, ha az ember fia sörfőzésre adná a fejét, színházi előadást nézne, vagy ha esetleg legszívesebben haza se menne: a hostelben nyugodtan meghúzhatja magát az estére. A kézműves sörök széles magyar tárházán túl (csak néhány példa: Csobánkai Fekete Mária, Békésszentandrási Szilvás, Keserű Méz Winternacht, Brandecker Bodzás Barna) két londoni craft beer üzem is képviselteti magát, névszerint a Crate és a Camden Brewery. Az Élesztőben ráadásul rendszeresek a rászorulókat megsegítő akciók, vasárnaponként például a Food Not Bombs csapata szokott kidobásra ítélt, de még nyugodtan felhasználható alapanyagokból ebédet készíteni.


Gellért Söröző & Brasserie

A Gellért Söröző 1918-as alapításával Budapest legrégibb sörözője. A Gellért szálló elegáns, a vendégek teljes luxusérzetét kiszolgálni kívánó étterme mellett egy egyszerűbb, a kirándulókat és környékbéli polgárokat megcélzó étterem is kialakításra került. Ezt fejlesztette fel 1927-ben a szálló vendéglátással kapcsolatos feladatait átvevő Gundel család, majd 1960-ban a söröző végre megkapta saját konyháját is. Idén egy még radikálisabb ráncfelvarráson esett át a hely: belső tereiben teljesen megújulva, a legfrissebb trendeknek megfelelő enteriőrrel, a kortárs magyar konyhát egy izgalmas csavarral feldobva, összesen 22 (!) fajta kézműves sörrel várja az éhes-szomjas szájakat. Legdurvább sörüket, a 12 fokos Hopfanatik Angry Beast-et baráti 990 forintért csapolják!


Neked Csak Dezső

Dezsőnek, a Tanú levágott malacának állít emléket a Dohány utcai vendéglátóhely, ahol több mint 20 cseh és magyar kézműves sör közül válogathatunk, isteniek a pálinkák és borok, továbbá mivel Dezső nagy sportrajongó hírében állt, a felső szinten közvetítéseket nézve izgulhatunk majd végig hosszú-hosszú estéket. APA-IPA-EPA rajongóknak a Dezsőben a helye!


Sörmanufaktúra

Azért Buda se maradjon már rendes kézműves söröző nélkül! – gondolhatták a Sörmanufaktúra tulajdonosai, mielőtt belevágtak volna a Ganz utcai sörbolt-kocsma hibrid projektbe. A török időkből ránk maradt Király fürdő mögött megbújó Sörmanufaktúrában nem csak a legjobb bajor, osztrák és természetesen magyar kézműves söröket csapolják, de aféle merchandise store jellege is van a helynek, hiszen a sörkülönlegességek mellett szuper poharakat és korsókat is vásárolhatunk otthoni használatra. Nincs is annál jobb módja a közelgő budai nyár kimaxolásának, mint egy finom szűretlen fekete sört elfogyasztani a Sörmanufaktúra zöldes-árnyas kerthelyiségében, miközben egy finom pizzán nyammogunk.

forrás: Sörpont.blog.hu


Skanzenclub

A közösségi dohányzóhelyként is üzemelő Skanzenclub lényege, hogy valójában egy magánlakásban működő nem-hivatalos kocsmáról van szó, ahol mindenki magának csapolja a kifelé fordított sörcsapokból a kézműves magyar nedűt. Kassza nincs, csak egy amolyan gyűjtődoboz, ahova be lehet hajítani az italok ellenértékét. A Fóti keserű méz innen sem hiányzik, ahogyan állandóan folynak a csapokból a különféle csobánkai csodák is, mint a Fekete bárány vagy a Bitter.


Csakajósör

Végezetül következzék a Kertész utca másik nagyágyúja, a Csakajósör! Itt leginkább mindenféle külhoni üveges finomságot találni (köztük norvég, belga, holland, dán és új-zélandi sörök), de a pultban helyet kapott hat darab sörcsap is, amelyből egy mindig valami helyi főzet, kettő a skót Brew Dog sörei közül kerül ki, a többi meg ahogy a helyzet hozza.