Budapest Bägel: “Ez nem kenyér. Ez nem zsemle. Ez bägel!”

A Budapest Bägel célja nem egyszerűen az, hogy egy fantasztikus étellel lepje meg Budapest lakosságát, hanem el akarja érni azt is, hogy a bägelnek külön kultúrája legyen Budapesten. De mitől is más a magyar bägel, egyáltalán honnan ered a gasztrocsoda és milyen feltételekkel ehetjük a dizájnban is csúcson járó étteremben? Németh Tamással, a magyar Bagel Mesterrel beszélgettünk.

Mi a bägel története?

Alapvetően ez egy zsidó-lengyel étel. Rengeteg legenda van körülötte, hogy ki találta ki, hogy egy császár udvarában csinálták és hogy azért lyukas, hogy fel lehessen rakni kampókra… De alapvetően lengyel-zsidó étel. Amit mi készítünk, annak a receptje Jeruzsálemből van. Majd a zsidó diaszpóra kivitte Amerikába, ahol pedig óriási marketingje lett és nagyon elterjedt. Egyébként változó, megint csak a kenyér példájával jönnék. Akárhova mész, mindenhol más, Franciaországban hosszú, Ázsiában lapos. Ha elmész Amerikába, ott más a bägel, ha elmész Lengyelországba, ott megint más,  Izraelben már rá sem tudsz ismerni. Azt akartam, hogy legyen olyan bägel, ami magyar, hiszen a zsidó diaszpóra ellenére ez nálunk nem alakult ki, vagy nem került köztudatba.


Milyen feltételekkel kapható nálatok a bägel?

Folyamatosan változik a kínálat, de alapvetően kitaláltuk a gomolyásat, lazacost, szalámist, sonkásat, pármaisat és avokádósat. De a szakácsok folyamatosan dolgoznak, valami agymenésük mindig van. Most megpróbálunk szezonális ízeket, hogy a tél közepén ne legyen olyan hozzávaló, ami külföldről jön. Fontosnak tartjuk, hogy lokális alapanyagokból dolgozzunk. Nem fogunk juharszirupot rendelni külföldről, hanem inkább mézet használunk. Ezzel lokalizáljuk az ízeket, nálunk méz van, így azt használunk. Miért kellene bárkit leutánozni?


Mitől más a bägel mint egy szendvics?

Aki ezt meg akarja tudni, egyen egyet. Más az állaga. Nem az az ember érzése, hogy két kenyér közé beraknak valamit. Az íze is más. Ez nem kenyér. Ez nem zsemle. Ez bägel!

Minek ajánlod a bägelt? Reggeli? Ebéd? Vacsora?

Nem akarom behatárolni időpontokra. Ha valaki megkívánja, egyen egyet. De tökéletes elviteles kaja. Jó lenn ha kilépnénk a gyros világából. Ha valaki akar enni valamit gyorsan, azonnal a gyrosra gondol, mert az minden sarkon van. Pedig erre a bägel is tökéletes, ahogy egy ebédnek is megfelelő. Bármire.


Hogy érzed, mennyire kezdik felfedezni a magyar a bägel varázsát?

Ez csak egy első lépés. Van az utcán egy bägel shop, és ha ezt látja egy turista, azt mondja, hogy itt van bägel kultúra, van rá bolt. Ha valaki látja, hogy Budapest Bägel, azt mondják itt is van és az emberek számításba vehetik, hogy ez is egy opció. Az lenne a végcél, hogy az emberek akár otthon is kipróbálják és kísérletezzenek vele.

Budapest Bägel

1088 Budapest, Baross utca 4.

facebook