Budapest, a világ közepe – …és producerek álma

Párizs, Japán, Amerika vagy Olaszország? Teljesen mindegy, Budapest bármely világvárosként megállja a helyét. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint azok a világsztárokat felvonultató filmek, melyeket itt forgattak.


Inferno

A Da Vinci kód és az Angyalok és démonok után egy újabb Dan Brown könyvből is filmet készítenek. Az Inferno a harmadik feldolgozás lesz, melyben Tom Hanksé a főszerep. Bár a történet leginkább Olaszországban, pontosabban Firenzében játszódik, több jelenetet is Budapesten vettek fel.

Hanks igen jól érezte magát magyarországi ittlétekor, több borpincészetet is felkeresett, ahonnan még képeket is töltött fel Instagramjára.

Az Infernoban ezúttal is a sármos professzor, Robert Langon fogj kibogozni a megoldhatatlannak tűnő rejtély szálait, miközben persze egyszerre menekül az ellenség elől és ment életeket, na és persze a női szíveket is megdobogtatja.

A film premierje októberben lesz.


Mentőexpedíció

Nem, nem az elvileg Marson játszódó jelenetek színhelyéül választották Budapestet a bolygón ragadt asztronauta megmentéséről szóló filmben.

A Ridley Scott rendezésében megálmodott film főszereplőjét, Matt Damont számos díjra jelölték alakítása miatt, a legjobb színésznek járó Golden Globe-ot pedig haza is vihette.

A filmben többször is feltűnik a budapesti MüPa, a Kínai Népköztársaság hivatalának székházaként. Az etyeki Korda Filmstúdió kapuját a NASA bejárataként láthatjuk a filmvásznon, a de a Bálnában is forgattak elvileg NASA-ban játszódó jeleneteket. A készítőknek egyébként azért esett a választása a magyar filmstúdióra, mert itt található a világ legmagasabb stúdióhangárja.


A kém

Melissa McCarthy nélkül ma már nem képzelhető el vígjáték. Hála A kém és A főnök sikerének. A duci, ám tettre kész Melissa a történetben átveszi a nagymenők szerepét, és ő üldözi a rosszfiúkat. A Bálna jól felismerhető épülete akkor tűnik fel, amikor a szereplők elvileg Párizsban vannak. Ezután a színésznő a Bazilika előtt motorozik és dől el a járgánnyal, természetesen a lehető legkomikusabb módon.

A magyar helyszín olyannyira megtetszett a stábnak, hogy átírták a forgatókönyvet, hogy több jelenetet forgathassanak le az országban. Nem meglepő, ha a fináléban már egy balatoni villában számolnak le az ellenséggel.


Maigret

Az angol ITV igazi multinacionális munkába látott. A brit csatorna belga író híres nyomozója, a francia Georges Simeon kalandjairól készített filmsorozatot – Magyarországon.

Még jobban kikerekedhet a szemünk, ha megtudjuk, hogy a mesterdetektív bőrébe nem más, mint Rowan Atkinson, alias Mr. Bean bújt.

A színész saját maga szolgált válasszal arra, hogy miért esett Budapestre a készítők választása. Maigret az 1950-es és 60-as években bogozta ki a rejtélyes bűnügyeket Franciaországban, ám Párizs már nem emlékeztet 60 évvel ezelőtti önmagára. Nem így Budapest, mely a producerek szerint sokkal jobban megfelelt a célnak. A Szabadság tér, a Tőzsdepalota és a Várba vezető lépcsősor is jól felismerhető a sorozatban.


Szárnyas fejvadász 2

Több mint 30 évvel az első rész után ismét szárnyalhatnak a fejvadászok. Az akkori és a mostani filmnek is Ridley Scott a producere. A férfi erősen kötődhet országunkhoz, mivel már több filmet is nálunk forgatott, például a fent említett Mentőexpedíciót is. A sci-fi főszerepét ismét Harrison Ford vállalta el, ám ezúttal segítőtársa Ryan Gossling lesz, de Robin Wright is fel fog tűnni a filmben. A két világsztár budapesti felbukkanásáig július elejéig még várnunk kell.


A film premierjét illetően még kétségek vannak. Az eredeti tervek szerint 2018 januárjában tűzték volna a mozik a műsorukra, ám frissebb értesülések szerint már idén októberben megnézhetjük a várva-várt alkotást.