Botrány, Frankenstein, mogyorók – Színes hét a mozikban

Ismét sűrű hét elé nézünk a moziban, jön egy kis Amerikai botrány, melynek Oscar-jelöléseinél már csak a színészi gárdája a hatalmasabb, a Futurológia kongresszus pedig valóban nem mindennapi történetével és koncepciójával bűvölhet el minket. A mogyoró meló a kicsiket szórakoztatja, de jó animációs filmhez méltóan a felnőtteket is megnevettetin és a héten támasztják fel Frankenstein legendáját is, aki maga a pusztulás…Amerikai botrány (American Hustle)

David O. Russel ismét olyan filmet tett le az asztalra az Amerikai botránnyal, ami díjak sokaságára pályázik. A Golden Globe-on már aratott, most pedig a gárda szinte minden tagja az Oscarért izgul, amit nem is csodálunk, ha vetünk egy pillantást a szereplőkre: Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jeremy Renner, Jennifer Lawrence… Az igaz történeten alapuló filmben egy szélhámost követhetünk végig, ahogy megpróbálja bemártani a többi szélhámost, természetesen az FBI szíves közbenjárásával. Nincs is mit magyarázni itt kérem szépen – a jelölések, a szereplők és a rendező eddigi filmjei mind bizonyítják – ez az alkotás kötelező jellegű.

Futurológia kongresszus (The Congress)

Elsőre pillanatra kicsit zavarba ejtő  alkotással jelentkezik Ari Folman, aki a Libanoni keringő után ismét nagy bátorsággal keveri össze a hagyományos filmet az animációval. Robin Wright – aki mellesleg saját magát alakítja a filmben – óriási ajánlatot kap a filmstúdiójától – beszkennelik tetőtől talpig, csinálnak róla egy teljes másolatot és élheti világát boldogan, igaz, karakterét minden filmben és reklámban felhasználhatják, amire eddig nemet mondott. Grátiszként pedig animációs énjét örökre fiatalon hagyják. Ám nem minden úgy alakul, ahogy Robin gondolta…

A mogyoró meló (The Nut Job)

Mi történik, ha egy szerencsétlen baleset által egy mókus felrobbantja azt a fát, ami egy egész parkot látna el élelemmel télen? Óriási baj. A kis rágcsáló viszont nem adja fel és kieszeli, hogy az lesz a legjobb megoldás, ha néhány más parkbéli állattal és egy kutyával kirabolnak egy boltot, ahol minden fajta mag megtalálható, mandulától kezdve a hőn áhított mogyoróig. Az animációs film a jól bevált recept szerint dolgozik – szép képek, ötletes történet és humor, ami a kölköt kísérő felnőttet is kellően elszórakoztatja. A happy end nem kérdéses. De hát nem éppen ezért jó néha ilyen filmekbe menekülni?

Én, Frankenstein  (I, Frankenstein)

Bizony, sikerült még egy bőrt lehúzni Frankenstein történetéről, aki mellesleg a szörnyeteg megalkotója volt, magának a kreálmánynak nem volt neve. Frankeinstein most a jelen időben vagy valamikor a jövőben riogat, vagyis sokkal inkább megvédi a világot a legkülönfélébb lényektől, akik előszeretettel pusztítanák el a Földet. Persze ez nem történhet meg, jönnek a különleges effektek, durva hanghatások és hősies csaták az utcán és Frankenstein is realizálja, hogy benne van a pusztulás kulcsa. Akik horrora ülnek be csalódni fognak, akik viszont egy igazi, hamisíthatatlan amerikai akciófilmet szeretnének megnézni egy hideg szombat délután a multiplexben, azoknak már meg is van a programjuk a hétvége egy részére.