Borra bor, mindenkor – A legjobb boros helyek Budapesten

A szüreti időszak beköszöntével Budapesten is kikerülhetetlenné válnak a jó magyar borok, mi pedig össze is válogattuk számotokra néhány kedvenc helyünket, ahova nem csak a finom borok, de a kellemes környezet és az ízletes fogásaik miatt is érdemes ellátogatni. 


Borbíróság

A bűbájos kis téren elhelyezkedő Borbíróságba nem csak a remek kilátás miatt érdemes betérni (pont rálátunk a Nagyvásárcsarnokra), hanem mert ide belépve Budapest egyik legdinamikusabb és legfrissebb kulináris célállomását ismerheti meg az ember. A bisztrós étlap a magyar konyha legújszerűbb fogásain kalauzolja végig a vendégeket, emellett pedig majdnem száz különböző, de egyformán kiváló minőségű magyar borral és csakis a legfrissebb hozzávalókkal találkozhatunk. A Borbíróság ajtajai tárva nyitva állnak minden kíváncsi vendég előtt, akik a hagyományos bisztró élményt keresik, de modern kiadásban. Nyugodtan nézzünk be ebbe a tündéri téren található étterembe, és kóstoljuk meg az ízletes magyar boraikat – melyek nagy része pohárral is kérhető, ami egészen ritkaságszámba megy nálunk, ha drágább darabokról van szó.

1093 Budapest, Csarnok tér 5.


DiVino Gozsdu & Bazilika

Mikor 2011-ben az első DiVino megnyitotta kapuit, az első olyan borbár volt Magyarországon, ahol kizárólag fiatal magyar borászok termékeit kínálták. A siker gyors volt és elsöprő, 2013-ban pedig a Gozsdu udvarban, a pesti éjszaka legnépszerűbb átjáróházában is megnyitották bárjukat. Mindkét helyszínen több mint 120 féle bort árulnak, melyeket pohárral is kérhetünk. A DiVino Gozsdu hatalmas, fűtött terasza tökéletes az udvaron áthaladó figurák bámulására, nemrég pedig egy konyhával is bővítették a helyet, amely minden nap tárt karokkal várja a szomjas és éhes vendégeket. Vasárnaptól szerdáig háromfogásos menüvel szolgálnak, amelyhez 3 vagy 5 pohár bort választhatunk kísérőként a sommelier aznapi döntése alapján. Összesen három különböző menü, és két borlap közül választhatunk.


Stereo Chef

A magyar borok kedvelői manapság nincsenek már rákényszerítve, hogy beutazzák az országot, ha valamelyik különleges kedvencükre szomjaznának, elég csak a szuper menő Stereo Chef-et meglátogatniuk Buda egyik leggyorsabban fejlődő környékén, ahol nem csak a borok szerelmesei, de a hamburgerek rajongói is biztosan megtalálják számításaikat. Hatvan-egynéhány bor közül válogathatunk kedvünkre, melyek nagy hányada helyi borászoktól van, de a világ más tájairól is tartanak néhány finomabb palackot. A hely specialitása az úgy nevezett “baráti bor”, amit a világbajnok pultosuk álmodott meg – azonnal a vendégek kedvencévé is vált. A következő hetek során lehetőségünk nyílik arra is, hogy együtt ünnepeljük a Stereo Chef-fel a szüreti szezont, szeptember 15-től 21-ig ugyanis a Magyar Borok hete keretében hagyományos magyaros ételeket és finom magyar borokat kóstolhatunk.

1036 Budapest, Bécsi út 63.


Palack Borbár

A Palack Borbár küldetése a különböző borrégiók szellemének megidézése a Gellért téri étterembe, és a legkiválóbb borok megismertetése az oda betérőkkel, hogy senkinek ne kelljen messzire utazni egy autentikus borkóstolás élményéért. A borlapon található válogatás igazán egyedi, emellett pedig olyan különleges eseményeknek is helyet ad a borbár, mint koncertek, oktatási programok és borkóstolók. Tapasokkal, mártásokkal és bor-kekszekkel csillapíthatjuk az éhségünket finom borunk kortyolgatása közben. A barátságos fiatal személyzet a magyar borok lelkes rajongója, ami megmutatkozik mind a borokhoz, mind a vendégekhez való hozzáállásukban. Minden alkalmat megragadnak, hogy helyet foglaljanak az asztalunknál és különböző történetekbe kezdjenek bele, csakúgy, mint egy vidéki borospincében tennék.

1111 Budapest, Szent Gellért tér 3


TERMINAL Étterem és Bár

Szerelem első látásra. A TERMINAL Étterem és Bár laza atmoszférája sokat köszönhet az étterem számára helyet adó Bauhaus-stílusban épült, nemrég felújított busz állomás épületének, de nem csak építészet hallgatóknak ajánljuk a helyet. Akár egy kis munka utáni fröccsözésre (mi magunk is kikeverhetjük az ízlésünknek megfelelő mixet!), akár komolyabb borokat szeretnénk fogyasztani (például a ház rozéját, Csobánci Fruska egyszerűen tökéletes Pinot Noir-ját), a TERMINAL Étterem és Bár megállja a helyét. Minden honi borrégió méltán reprezentálva van a borlapon, plusz még néhány külföldi különlegesség is, mint például a csapolt Frizzante. Ha rongyrázós kedvünkben vagyunk, érdemes a Pannonhalmi apátság Pinot Noir-jából egy palackkal rendelnünk.

1051 Budapest, Erzsébet tér 13.


MÁK Bisztró

A MÁK a budapesti étterem színtér egyik gyöngyszeme, egy sikkes-franciás gasztronómiai bisztró, amely mindig bearanyozza az ember napját, akár egy üzleti ebéd ügyében ugrunk be, akár egy romantikus vacsorát költünk el. Borválasztékuk összeállításánál folyamatosan az egyedi, kis mennyiségben árusított fajtákat keresik, minden esetben azonban a magyar és külföldi borok legkiemelkedőbb darabjai után kutatva. Mint ahogyan az igazi gasztronómiai pionírokhoz illik, a MÁK személyzete is gyakran egy adott borrégióhoz igazítja a fogásait, hogy így is kifejezzék tiszteletüket és ízvilágukban is megidézzék a helyi borászatokat. Az exkluzív borlap ellenére majdnem mindegyik nedűből kérhetünk pohárral is.

1051 Budapest, Vigyázó Ferenc u. 4.