Borkóstolás okosan!

A bor izgalmas, sokarcú ital, az iváson túl, valami többet, izgalmasabbat ígér, ha kellő nyitottsággal és érdeklődéssel fordulsz felé. 

Színe alapján megkülönböztetünk vörös-, fehér– és rozéborokat, melyek jellegét alapvetően az a szőlőfajta határozza meg, amelyből készült. Gyakran a szőlőfajták előnyös tulajdonságait összehangolva a különböző szőlőfajtából készült borokat házasítják. A bor ízét befolyásolja az is, hogy mennyire magas a cukortartalma. Ettől függően lehet egy bor szárazfélszárazfélédes vagy édes. A savak nagyon fontos jellemzői a boroknak. A legjellemzőbbek a borkősav, almasav, citromsav, amelyek az élesebb, savanykásabb ízért felelősek, míg a csersav főleg a vörösborokat jellemzi és a fanyar ízt okozza.  A fenti tartalmak jelenlétét és arányait nagyban befolyásolja, hogy a szőlő hol, melyik borvidéken terem.  A bor jegyei – ugyanaz a szőlőfajta, ugyanarról a területről is – változnak évről évre, hiszen az időjárás is mindig más, ezért lehet nagy szerepe évjáratnak.

A borkóstolás 3 legfontosabb lépése:

  1. Nézz! Vizsgáld meg a a bor színét, mozgását a pohárban. Óvatosan pörgesd meg a folyadékot a pohárban. Fontos, hogy fényes, tiszta, tükrös legyen a bor, bármilyen fajta is. A zavaros bor hibás.
  2. Szagolj! Csakúgy mint a szemrevételezésnél, pörgesd meg jól a bort a pohárban. Az illatok a hőmérséklet változással és a levegővel való érintkezés hatására folyamatosan változnak. Érdemes szaglászni, és megpróbálni beazonosítani az illatokat. Legyél bátor, mondd kim ami az eszedbe jut! Gyümölcsös, édes, esetleg fás?
  3. Kóstolj! Lehetőleg mindig azonos, nem túl nagy mennyiséget kortyoljunk, de ha túl kevés bort veszünk a szánkba, a nyáltermelés elindulásával annak íze elveszhet. Érdemes a folyadékot a nyelven teljesen szétoszlatni, érintve az ízérzés minden területét. A szakértők ilyenkor még egy kevés levegőt is szívnak be a kortyon keresztül, hogy a zamatok egész a garatig eljussanak. A bort legfeljebb negyed-fél percig érdemes a szájüregben tartani, hosszabb idő elteltével az ízérzékelés csökken.


Ha kedvet kaptál a borkóstoláshoz, regisztrálj és vegyél rész a Funzine és az Egykettő Borbisztó Nők és a Bor (Women’s Wine World) rendezvényén!