A bor izgalmas, sokarcú ital, az iváson túl, valami többet, izgalmasabbat ígér, ha kellő nyitottsággal és érdeklődéssel fordulsz felé.
Színe alapján megkülönböztetünk vörös-, fehér– és rozéborokat, melyek jellegét alapvetően az a szőlőfajta határozza meg, amelyből készült. Gyakran a szőlőfajták előnyös tulajdonságait összehangolva a különböző szőlőfajtából készült borokat házasítják. A bor ízét befolyásolja az is, hogy mennyire magas a cukortartalma. Ettől függően lehet egy bor száraz, félszáraz, félédes vagy édes. A savak nagyon fontos jellemzői a boroknak. A legjellemzőbbek a borkősav, almasav, citromsav, amelyek az élesebb, savanykásabb ízért felelősek, míg a csersav főleg a vörösborokat jellemzi és a fanyar ízt okozza. A fenti tartalmak jelenlétét és arányait nagyban befolyásolja, hogy a szőlő hol, melyik borvidéken terem. A bor jegyei – ugyanaz a szőlőfajta, ugyanarról a területről is – változnak évről évre, hiszen az időjárás is mindig más, ezért lehet nagy szerepe évjáratnak.
A borkóstolás 3 legfontosabb lépése:
- Nézz! Vizsgáld meg a a bor színét, mozgását a pohárban. Óvatosan pörgesd meg a folyadékot a pohárban. Fontos, hogy fényes, tiszta, tükrös legyen a bor, bármilyen fajta is. A zavaros bor hibás.
- Szagolj! Csakúgy mint a szemrevételezésnél, pörgesd meg jól a bort a pohárban. Az illatok a hőmérséklet változással és a levegővel való érintkezés hatására folyamatosan változnak. Érdemes szaglászni, és megpróbálni beazonosítani az illatokat. Legyél bátor, mondd kim ami az eszedbe jut! Gyümölcsös, édes, esetleg fás?
- Kóstolj! Lehetőleg mindig azonos, nem túl nagy mennyiséget kortyoljunk, de ha túl kevés bort veszünk a szánkba, a nyáltermelés elindulásával annak íze elveszhet. Érdemes a folyadékot a nyelven teljesen szétoszlatni, érintve az ízérzés minden területét. A szakértők ilyenkor még egy kevés levegőt is szívnak be a kortyon keresztül, hogy a zamatok egész a garatig eljussanak. A bort legfeljebb negyed-fél percig érdemes a szájüregben tartani, hosszabb idő elteltével az ízérzékelés csökken.
Ha kedvet kaptál a borkóstoláshoz, regisztrálj és vegyél rész a Funzine és az Egykettő Borbisztó Nők és a Bor (Women’s Wine World) rendezvényén!